Wanneer fijnstof in een (te grote) hoeveelheid aanwezig is in je huis, kán dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Deeltjes van fijnstof in de lucht zijn voor een mens onzichtbaar, maar dat je het niet ziet betekent niet dat het er niet is. Elk jaar overlijden er in Nederland duizenden mensen te vroeg door een te hoge concentratie fijnstof in huis. In deze blog lees je over de gevaren van fijnstof, en wat jij zelf allemaal kan doen om de hoeveelheid fijnstof in je huis te verminderen.

Wat is fijnstof?

Allereerst is het goed om een duidelijk beeld te schetsen wat fijnstof nu precies is. Zoals de naam al doet vermoeden, staat ‘fijnstof’ voor fijne stofdeeltjes die zich in de lucht bevinden. Deze komen vrij bij alledaagse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan koken, het stoken van een houtkachel en zelfs bij het branden van kaarsen. Vandaag de dag zijn woningen steeds beter geïsoleerd. Dit zorgt er ook voor dat fijnstof langer in huis blijft hangen dan dat vroeger het geval was.

Wat is de oorzaak van fijnstof in huis?

Fijnstof is te wijten aan de verbranding van brandstoffen. In huis komt het meeste fijnstof vrij door koken, dit is dan ook veruit de belangrijkste bron voor fijnstofvorming in huis. Ook het stoken van een open haard, houtkachel of palletkachel kan zorgen voor problemen met fijnstof binnenshuis. 

Fijnstof in huis én de gevolgen voor je gezondheid

Zoals gezegd overlijden er jaarlijks duizenden mensen te vroeg door het teveel inademen van fijnstof. Het is dus wel degelijk belangrijk voor je gezondheid om de hoeveelheid fijnstof in huis omlaag te brengen. Via inademing komt het fijnstof in je longen terecht, en dit kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Mensen die al problemen hebben met hun longen, zoals bijvoorbeeld astmapatiënten zijn extra kwetsbaar voor fijnstof. Fijnstof in huis kan klachten op korte termijn, en op lange termijn opleveren. Deze zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Gevolgen van fijnstof voor de gezondheid op korte termijn

De gevolgen van fijnstof voor de gezondheid op de korte termijn zijn als volgt:

  • Hoesten;
  • Keelpijn;
  • Geïrriteerde ogen;
  • Misselijkheid;
  • Een mindere concentratie;
  • Allergische reactie.

Gevolgen van fijnstof voor de gezondheid op lange termijn

De gevolgen van fijnstof voor de gezondheid op de lange termijn zijn als volgt:

  • Hart- en vaatziekte;
  • Verhoogde bloedstolling en verhoogde hartslag;
  • Longkanker en chronisch obstructieve longziekte (COPD).

Hoe kan je fijnstof in huis verminderen?

Fijnstof ontstaat bij alle dagelijkse activiteiten. Daarom is het eigenlijk onmogelijk om fijnstof in je huis helemaal te voorkomen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de concentratie van fijnstof in je huis te verminderen. Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

  • Nóg een reden om te stoppen met roken. Roken zorgt voor extra fijnstof;
  • Zet bij het koken altijd de afzuigkap aan. Het advies is om deze aan te houden tot 30 minuten na het koken. Zo worden de meeste fijnstofdeeltjes uit je huis gezogen;
  • Hoe gezellig het ook is, gebruik de open haard zo min mogelijk. Bij het verbranden van het hout komt namelijk veel fijnstof vrij.

Goede ventilatie tegen fijnstof in huis

Een goede ventilatie is een belangrijk wapen tegen fijnstof in huis. Zeker vandaag de dag, waarin nieuwe huizen extreem goed geïsoleerd zijn, is het belangrijk om door middel van ventilatie de lucht in huis te reinigen. Een goede ventilatie in huis zorgt ervoor dat de vervuilde lucht wordt opgezogen, en er nieuwe, frisse lucht de woning binnenstroomt.

WTW-unit als oplossing

Een warmte terugwin installatie zorgt ervoor dat de vervuilde lucht de woning kan verlaten, zonder dat dit ten koste gaat van het wooncomfort in de woning. Naast dat een WTW-unit een goede oplossing kan bieden tegen fijnstof in huis, zorgt het ook voor een constante stroom van lucht in huis. Dit vermindert de kans op stof in de woning, en zorgt ervoor dat het CO2-gehalte in de woning op peil blijft.

Fijnstof in huis meten met een fijnstofmeter

Met een fijnstofmeter in huis is het mogelijk om de hoeveelheid fijnstof in huis te meten. Via een fijnstofmeter kan je op een simpele manier de kwaliteit van de lucht in jouw woning in kaart brengen. De hoeveelheid fijnstof zal gedurende de gehele dag variëren. In de avond is de concentratie fijnstof vaak het hoogst, vanwege het koken. Ook de tijd van het jaar speelt een belangrijke rol. Zo zal in de winter vaker de open haard aan gaan, wat zorgt voor meer fijnstof in huis.

Kortom, het is onmogelijk om helemaal te voorkomen dat er zich fijnstof bevindt in jouw woning. Met een fijnstofmeter in huis is het mogelijk om de kwaliteit van de lucht binnenin jouw woning te meten. Geeft deze meter aan dat de concentratie fijnstof te hoog is, dan is het goed om de gegeven tips op te volgen om de fijnstof uitstoot te verminderen. Naast dat dit de kwaliteit van leven in jouw woning verbetert, is het ook nog eens goed voor je gezondheid. Zowel op korte termijn, als op lange termijn.

Relevante blogs

  • Waarom het ventileren van je kelder belangrijk is

    Waarom het ventileren van je kelder belangrijk is

    Vraag je je af of het verstandig is om je kelder te ventileren? Het antwoord is een duidelijke 'ja'. [...]

  • Goede ventilatie in huis met huisdieren: waarom en hoe?

    Goede ventilatie in huis met huisdieren: waarom en hoe?

    Het hebben van huisdieren brengt veel vreugde, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Vooral als het gaat [...]

  • De impact van warmtepompen op de waarde van je woning

    De impact van warmtepompen op de waarde van je woning

    Iedereen weet dat de huizenmarkt constant verandert. Wat vroeger waardevol leek, kan nu anders worden gezien. Maar één ding blijft [...]