Wat is een warmte terugwin installatie (WTW)?

Naast dat Lieshout Service gespecialiseerd is in het installeren, onderhouden en vervangen van een mechanische installatie heeft het ook een ruime expertise in het in orde brengen van uw warmte terugwin installatie.

Een warmte terugwin installatie, veelal afgekort als WTW-unit, is een ventilatiesysteem welke ervoor zorgt dat er bij het ventileren zo min mogelijk warmte (of juist kou) verloren gaat.

Waar je bij mechanische ventilatie last hebt van koude tocht in de winter, zorgt een WTW-unit dat deze koude lucht omgezet wordt in warme lucht. Zo ontstaat een comfortabel binnenklimaat. Deze methode van ventileren zorgt ervoor dat luchtstromen in balans worden gehouden. Een WTW-unit valt dan ook onder balansventilatie.

Benieuwd naar de WTW installatie kosten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven u graag een kostenindicatie.

Desmond
Klantenservice
Heb je hulp nodig?
Damian

Hoe werkt een warmte terugwin installatie?

Een warmte terugwin installatie bestaat uit een ventilator, inblaas en afzuiging. Aan de hand van een elektrische motor zuigt de WTW-unit constant verse lucht van buiten naar binnen. Dus eigenlijk vergelijkbaar met mechanische ventilatie, maar de WTW-unit doet nog iets extra’s: warme vervuilde lucht stroomt vanuit binnen naar buiten waarbij de warmte van de vervuilde lucht ‘overgedragen’ wordt aan de koude verse lucht welke vanaf buiten komt.

Wat zijn de voordelen van een WTW-unit?

Gemotoriseerde ventilatie biedt altijd meer voordelen dan een raam open zetten. Een warmte terugwin installatie heeft daarbovenop komend nog een aantal extra voordelen. Laten we de grootste voordelen van een warmte terugwin unit eens op een rijtje zetten:

  • Altijd verse gefilterde lucht in huis voor een gezond binnenklimaat
  • Nooit meer last van koude ‘tocht’ stromend door het huis
  • Een besparing op de energierekening, omdat er minder gestookt hoeft te worden

Veel gestelde vragen over WTW-units

WTW is een afkorting voor warmte terugwin installatie. Een WTW-unit is een ventilatiesysteem dat ervoor zorgt dat er zo min mogelijk warmte of kou verloren gaat. Bijvoorbeeld door in de winter de koude lucht om te zetten in warme lucht.
Een WTW-installatie zorgt voor de afvoering van vervuilde lucht en de toevoer van verse lucht. Het zorgt ervoor dat de vieze warme lucht van buiten wordt overgedragen aan de verse koude lucht die naar binnen komt. Op deze manier gaat er geen warmte verloren. Het grootste verschil tussen een dakventilator en een WTW-unit is dat een dakventilator geen warmte terugwint uit de lucht die afgevoerd wordt.
Met een WTW-installatie hoeft er minder gestookt te worden. Hierdoor kun je met een WTW-unit tot wel €80,- per jaar besparen op de totale energierekening.

Houd bij de aanschaf van een WTW-unit rekening met kosten vanaf een paar duizend euro, exclusief de kosten voor het onderhoud en de installatie. Zodra je een compleet nieuw systeem wil, inclusief het aanleggen van alle ventilatiekanalen, ben je vaak meer kwijt. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor meer informatie rondom de kosten van een WTW-installatie.

Een WTW-installatie kan niet actief koelen zoals een airco, maar kan wel passief koelen. Passief koelen is een vorm van natuurlijke koeling. Door middel van een koelere luchtstroom naar buiten, wordt de binnenkomende warme lucht afgekoeld door een WTW-installatie. Dit zorgt ervoor dat er in de zomer geen warme lucht van buiten naar binnen komt.

Wij raden het af om de WTW-unit uit te zetten, in de zomer bijvoorbeeld. Dit omdat het uitschakelen van een WTW-unit ervoor zorgt dat de lucht in uw woning niet wordt ververst en dat zorgt er weer voor dat er vocht in uw woning blijft hangen. Het beste is dan ook om de WTW-installatie, als u niet thuis bent, op de laagste stand door te laten ventileren.

Sinds 2006 is het volgens het bouwbesluit verplicht om in alle nieuwbouwwoningen mechanische ventilatie aanwezig te hebben, maar het is niet verplicht dat dit een WTW-installatie moet zijn. Andere vormen van mechanische ventilatie volstaan in dit geval ook. Deze verplichting geldt overigens ook niet voor renovaties van bestaande woningen, enkel nieuwbouw.
Gemiddeld gezien verbruikt een WTW-installatie va. 10kWh per dag. Op een extra koude dag kan dit bijna het dubbele zijn.
In het huidige bouwbesluit zijn een aantal wettelijk benodigde hoeveelheden vastgelegd, zo ook voor woningen. Voor woningen geldt namelijk een vereiste ventilatiecapaciteit per m2 vloeroppervlak, namelijk: 0,9dm3/s per m2.
Wij werken met fabrikanten van WTW-units die allemaal energiezuinige en kostenbesparende WTW-systemen produceren. Dit zijn de merken Orcon, Zehnder, Itho Daalderop en Duco.
Gemiddeld gezien gaat een WTW-installatie ongeveer vijftien jaar mee, dus ongeveer net zo lang als mechanische ventilatie. Ook bij een WTW-installatie is het belangrijk om deze te vervangen als deze aan het einde van zijn levensduur is, want anders verslecht het binnenklimaat en vreet de WTW-unit onnodig veel energie.