• Binnen 5 dagen geholpen
 • Zelfopgeleide vakmannen
 • Kwaliteit voor de toekomst

Warmte terugwin installatie

Wat is een warmte terugwin installatie (WTW)?

Naast dat Lieshout Service gespecialiseerd is in het installeren, onderhouden en vervangen van een mechanische installatie heeft het ook een ruime expertise in het in orde brengen van uw warmte terugwin installatie.

Een warmte terugwin installatie, veelal afgekort als WTW-unit, is een ventilatiesysteem welke ervoor zorgt dat er bij het ventileren zo min mogelijk warmte (of juist kou) verloren gaat.

Waar je bij mechanische ventilatie last hebt van koude tocht in de winter, zorgt een WTW-unit dat deze koude lucht omgezet wordt in warme lucht. Zo ontstaat een comfortabel binnenklimaat. Deze methode van ventileren zorgt ervoor dat luchtstromen in balans worden gehouden. Een WTW-unit valt dan ook onder balansventilatie.

Klantenservice

Desmond

Heb je hulp nodig?

Hoe werkt een warmte terugwin installatie?

Een warmte terugwin installatie bestaat uit een ventilator, inblaas en afzuiging. Aan de hand van een elektrische motor zuigt de WTW-unit constant verse lucht van buiten naar binnen. Dus eigenlijk vergelijkbaar met mechanische ventilatie, maar de WTW-unit doet nog iets extra’s: warme vervuilde lucht stroomt vanuit binnen naar buiten waarbij de warmte van de vervuilde lucht ‘overgedragen’ wordt aan de koude verse lucht welke vanaf buiten komt.

Wat zijn de voordelen van een WTW-unit?

Gemotoriseerde ventilatie biedt altijd meer voordelen dan een raam open zetten. Een warmte terugwin installatie heeft daarbovenop komend nog een aantal extra voordelen. Laten we de grootste voordelen van een WTW-unit eens op een rijtje zetten:

 • Altijd verse gefilterde lucht in huis voor een gezond binnenklimaat
 • Nooit meer last van koude ‘tocht’ stromend door het huis
 • Een besparing op de energierekening, omdat er minder gestookt hoeft te worden

Andere vragen over de WTW-Unit

Onze werkwijze is snel en gemakkelijk.

 • Wat kost een warmte terugwin installatie?

  Een WTW-unit inclusief installatie kost meestal een paar duizend euro. Daarbovenop komend komen de kosten voor onderhoud van de installatie. Wil je een ventilatiesysteem compleet nieuw aan laten leggen inclusief het aanleggen van de ventilatiekanalen? Dan ben je meer kwijt. Hou dan rekening met ongeveer vijfduizend tot achtduizend euro.

 • Wat is de levensduur van een WTW-unit?

  Gemiddeld gezien is de levensduur van een warmte terugwin installatie minimaal 15 jaar. Om deze levensduur te behalen is goed WTW onderhoud en regelmatig schoonmaken van het ventilatiesysteem noodzakelijk. Na 15 jaar zou de WTW-unit vervangen moeten worden. Hiervoor doe je er wel verstandig aan om dit door een specialist te laten beoordelen.

 • Is een WTW-unit ook nuttig in de zomer?

  Een WTW-installatie is balansventilatie. Dit betekent dus dat dat de temperatuur van de buitenlucht gemengd wordt met de temperatuur van de binnenlucht. Tijdens zwoele zomerdagen zal de warme buitenlucht dus met de koelere binnenlucht gemengd worden waardoor er geen warme lucht van buiten de woning binnenstroomt. Zo blijft de woning tijdens warme zomerdagen lekker koel!

 • Zitten er ook nadelen aan een WTW-installatie?

  Aan een WTW-installatie zitten geen nadelen. Ventilatie via WTW werkt bijvoorbeeld even goed als ventilatie via een traditionele ventilatiebox. Een nadeel zou het kostenplaatje kunnen zijn. Een WTW-unit is in aanschaf en onderhoud duurder. Doordat een warmte terugwin installatie echter energiebesparend werkt verdient deze investering zich na een aantal jaar weer terug.

Partners & merken