Wat is mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie is een systeem welke constant de lucht ververst. Mechanische ventilatie zuigt vuile lucht uit de woning en via ramen, deuren en kieren komt er weer schone lucht voor in de plaats. Bij goed functioneren van de mechanische ventilatie heb je minder kans op schimmels en bacteriën én aanzienlijk minder fijnstof. Goede of slecht ventilatie heeft dus direct invloed op de gezondheid.

Op deze pagina vertellen we graag meer over o.a. het belang, de werking, juist gebruik, levensduur en regelgeving welke betrekking heeft op de mechanische ventilatie.

Desmond
Klantenservice
Heb je hulp nodig?
Damian
Mechanische Ventilatie

Hoe werkt mechanische ventilatie nu eigenlijk?

Het systeem bestaat uit de ventilatiebox, luchtkanalen en luchtroosters. Het zuigt de vuile lucht motorisch af en trekt tegelijkertijd door ramen, kieren en luchtroosters weer frisse lucht naar binnen. Die schone buitenlucht komt makkelijker naar binnen door de onderdruk die ontstaat door het ventilatie systeem die de lucht in huis constant afvoert. Tenminste, dit is de meest voorkomende vorm. Om deze reden wordt de mechanische ventilatie ook wel de centrale afzuiging genoemd.

Verschil ventilatiesystemen

Een warmte terugwin installatie kan ook werken als mechanische ventilatie. Het verschil zit hem erin dat het systeem niet alleen afzuigt, maar ook schone lucht terugblaast. Daarbovenop kan een slimme warmtewisselaar in het systeem schone lucht ook direct verwarmen. Vaak wordt een ventilatie systeem ook in de badkamer geplaatst. Tijdens het gebruik van de badkamer wordt er veel waterdamp geproduceerd, wat schimmel kan veroorzaken. Met de hulp van mechanische afzuiging, kan dit worden voorkomen.

Wil je 24 uur per dag ventileren en ook direct de woning verwarmen? Laat dan een wtw-installatie als mechanische ventilatie installeren.

De voor- en nadelen van mechanische ventilatie

Voordelen
Nadelen
Lieshout Ventilatie;
“Een nieuwe ventilatiebox kan tot wel €80,- besparen op de energie rekening”

Wat is de levensduur van een mechanische ventilatiebox?

Laat je mechanische ventilatie vervangen als hij niet meer goed werkt of veel geluid maakt. Gemiddeld is een ventilatiebox na 15 jaar toe aan vervanging. In de afgelopen 15 jaar zijn de ventilatiesystemen doorontwikkeld en de nieuwe generatie werkt simpelweg veel beter.

Door je oude systeem te vervangen door een moderne box krijg je meer gezonde lucht in huis én bespaar je op energie. Het is dus een investering in je gezondheid die zich snel terugverdient.

Damian
Planning
Heb je hulp nodig?
Medewerker Damion
Medewerker Lieshout Ventilatie

Is mechanische ventilatie verplicht bij een verbouwing of nieuwbouwwoning?

Volgens het Bouwbesluit is sinds 2006 in elke nieuwbouwwoning mechanische ventilatie verplicht. Bij verbouwing van de woning is MV echter niet verplicht. Maar let op: wordt er een nieuwe keuken aan de woning gebouwd, dan is MV installeren weer wel verplicht. Lees je dus goed in voor je aan de verbouwing gaat beginnen.

Mechanische ventilatie

Wij installeren een mechanisch ventilatiesysteem van het merk Itho Daalderop. Dit systeem zuigt vuile lucht uit de woning zodat op een natuurlijke wijze schone lucht het huis in kan komen.

De monteur komt als eerst even binnen om een kijkje te nemen naar het systeem zodat hij spullen kan pakken en een klein plan van aanpak kan maken voor zichzelf. Afgezien van de werkzaamheden zal er een afzuigunit geplaatst worden op een centraal punt van het systeem (keuken of beneden wc). De overige uiteindes die naar de keuken, wc(‘s) en/of badkamer leiden worden afgedicht. Dit is om onderdruk in het kanaalstelsel te creëren. Als dit is gebeurd kan de monteur met een speciale borstel door de kanalen heen om ze schoon te maken. Als alles schoon is, wordt de box op een vakkundige manier vervangen door een nieuwe, krachtige, stille en energiezuinige ventilatiebox. De monteur zorgt dat alles netjes wordt achtergelaten wanneer hij bij u vertrekt.

De klant hoeft niks te doen of voorbereiden.

Wij hebben geconcludeerd dat wij ongeveer 1,5 uur bezig zijn met de werkzaamheden.

Het systeem kan ventileren. Een mechanische ventilatie is een afzuigsysteem. Dit systeem zuigt vuile lucht uit de woning en via ramen deuren en kieren trekt hij als het ware schone lucht van buiten weer in de woning. Bij goed functioneren van het systeem heeft u minder kans op schimmels en bacteriën en aanzienlijk minder fijnstof, dit heeft veel baadt op uw gezondheid. Bij slecht functioneren of een oude ventilatiebox of zelfs bij achterstallig onderhoud kan dit echter schadelijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van uw huis. Dit is omdat de huizen met de jaren steeds meer geïsoleerd zijn, of zijn geworden en we dus afhankelijk zijn geworden van op ze minst een mechanische ventilatie.

De oude ventilatie boxen verbruiken aanzienlijk meer energie dan een nieuwe. Uit onderzoek is gebleken dat oude mechanische ventilatie boxen soms wel meer energie verbruiken dan de wasmachine, koelkast en magnetron bij elkaar op jaarbasis. Ook zijn de nieuwe boxen meer geavanceerd. Denk hierbij aan meerdere functies zoals een timer of vochtsensor en meer standen. De oudere ventilatieboxen hebben vaak ook niet genoeg kracht voor de geïsoleerde huizen van tegenwoordig en dus ventileert uw huis niet genoeg meer. De oude systemen zijn ook erg luidruchtig en kan gauw als storend gevonden worden. Vaak trekken mensen dan de stekker eruit en ervaren een vochtig en ongezond binnenklimaat. De nieuwe boxen maken bijna tot geen geluid en kunt u dus in alle comfort van een gezond binnenklimaat genieten.

Onze systemen zijn voorzien van een vochtsensor. Wanneer deze sensor vocht detecteert in het kanalenstelsel gaat hij automatisch harder afzuigen. Dit zorgt ervoor dat u zorgeloos kan genieten van een optimaal binnenklimaat.

De Itho RFT zender kunt u gebruiken als (vervanger voor) een driestandenschakelaar met timer-functie. De Itho RFT zender werkt alleen op Itho ventilatieboxen met de typeaanduiding CVE RFT. Door gebruik te maken van deze RFT-zender kan de ventilatiebox in drie verschillende standen worden gezet.

Als de ventielen zijn verouderd of door schimmels zijn getroffen kunnen ze gaan slijten. Vooral de schuimringen in de ventielen zijn hier vaak niet tegen bestemd. Doordat dit gebeurt laten de ventielen te veel lucht door en wordt de werking van het systeem belemmerd. Ook bij niet goed functionerende ventielen moet het systeem harder werken waardoor het weer meer stroom gaat verbruiken. Voor een relatief klein bedrag kunnen wij ze al vervangen.

De boxen die wij installeren zijn op dit moment het meest stil van de boxen die verkrijgbaar zijn. Op volle toeren (hoogste stand) maakt deze box 50 dB.

Bij nieuwbouw wordt er geconcludeerd of er afzuiging nodig is. Dus als u afzuiging in uw woning heeft staan is hij dusdanig geïsoleerd dat u een mechanische ventilatie daadwerkelijk nodig heeft om een gezond binnenklimaat te creëren. Er zijn oudere huizen die geen mechanische ventilatie hebben maar wel een kanalenstelsel. Wij raden aan hier ook een mechanische ventilatie te plaatsen. Dit omdat er met de jaren steeds meer wordt geïsoleerd (dubbel glas, nieuwe kozijnen etc.) er is dus vrijwel geen natuurlijke ventilatie meer en dus mechanische ventilatie nodig.

Mechanische ventilatie (type C) zuigt vuile lucht af uit de woning. Verse lucht komt op natuurlijke wijze weer binnen. WTW-installatie (type D) zuigt vuile lucht af uit de woning. En doordat de warme vuile lucht wordt afgevoerd door de unit, voorverwarmt hij de verse nieuwe lucht die via de toevoerkanalen worden ingeblazen.