Verse, schone lucht in huis. Iets waar iedereen behoefte aan heeft en wat ook van groot belang is. Om dit voor elkaar te krijgen in het huishouden is mechanische ventilatie de oplossing. De ventilatie zorgt er namelijk voor dat de vuile lucht naar buiten wordt afgevoerd en er schone lucht wordt binnen gevoerd. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de kans op schimmels beperkt wordt. Het hebben van een mechanische ventilatie is dus geen overbodige luxe.

Maar, wat is mechanische ventilatie?

Eerst is het goed om te weten wat een mechanische ventilatie precies is. Het is een centraal systeem waarbij de lucht constant ververst wordt. Het vervoert de vuile lucht uit het huis naar buiten en zorgt voor een constante toevoer van verse lucht.

Het systeem bestaat uit een ventilatiebox, verschillende luchtkanalen en luchtroosters. Hierdoor kan alle vuile lucht uit de ruimte worden gehaald. Hierdoor wordt er plaats gemaakt voor schone lucht. Deze schone lucht kan binnen komen door het openen van ramen en de ventilatieroosters in de woning. Wanneer je wilt dat het mechanische ventilatiesysteem ook de schone lucht terugblaast, kun je kiezen voor een warmte terugwin installatie.

  • Wil je meer weten over de voordelen van een WTW-unit? Klik hier

Het belang van mechanische ventilatie

Het hebben van een mechanische ventilatie is dus enorm belangrijk. Zonder een constante toevoer van schone lucht zal het binnenklimaat enorm verslechteren. Dit gaat ten koste van je eigen gezondheid. Om ervoor te zorgen dat de vieze lucht wordt afgevoerd is het goed om te weten dat de mechanische ventilatie nooit uitgezet mag worden, tenzij er een calamiteit plaats vindt waarbij ramen en deuren gesloten moeten blijven.

Wat kan ik zelf doen?

Om er voor te zorgen dat er ook een constante toevoer is van schone lucht moet de mechanische ventilatie niet worden uitgezet. Hierdoor wordt de kans op schimmels in het huis vergroot. Daarnaast zorgt dit ook voor een verhoogde schimmelkans in de roosters van het ventilatiesysteem.

Naast het hebben van mechanische ventilatie kan er ook geventileerd worden door middel van het openen van ramen en ventilatieroosters. Hierdoor wordt er ook een constante toevoer van schone lucht gecreëerd.

Mechanische ventilatie is dus van enorm belang om de lucht binnenshuis gezond en schoon te houden. Om ervoor te zorgen dat de mechanische ventilatie goed blijft werken is het aan te raden om deze minstens eens in de twee jaar te onderhouden. De roosters worden schoon gemaakt waardoor de schone luchttoevoer optimaal blijft.

Relevante blogs

  • Nieuwe ventilatietrends

    Zoals we vaak benadrukken, speelt ventilatie een belangrijke rol voor een gezond binnenklimaat, omdat het helpt bij het verwijderen [...]

  • Mechanische ventilatie uitzetten? Geen slim plan

    Er is een goeie reden waarom het afgeraden wordt om de mechanische ventilatie uit te zetten. Nieuwbouwwoningen vandaag de [...]

  • Top 4 veel gemaakte ventilatiefouten

    Het hebben van goede ventilatie is belangrijk. Het zorgt voor het afvoeren van vocht en vuile lucht en zorgt [...]