Wat is luchtvochtigheid?

De luchtvochtigheid is een principe waarmee aangegeven kan worden hoeveel water (vocht) er in de lucht hangt. De luchtvochtigheid is op twee verschillende manieren te meten. In de meeste gevallen, en ook bij jouw luchtvochtigheidsmeter thuis, wordt de relatieve luchtvochtigheid gemeten. De relatieve luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de lucht afhankelijk van de temperatuur en luchtdruk. Genoeg over berekeningen, laten we eens kijken wanneer de luchtvochtigheid in huis wel én niet goed is.

Ideale luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid in huis bepaalt deels de kwaliteit van het binnenklimaat. Voor een gezond binnenklimaat moet de luchtvochtigheid tussen de 40-60% zitten. Bij een te hoge luchtvochtigheid ontstaat een ideaal klimaat voor schimmels, bacteriën en virussen. Ook een te lage luchtvochtigheid is ongewenst. Dan is er eveneens een kans voor bacteriën en virussen om zich te vormen. Wanneer de luchtvochtigheid op 50% zit dan is er een minimale kans op gezondheidsproblemen door het binnenklimaat. Dit is dan ook de meest ideale luchtvochtigheid in huis.

Vochtige lucht in huis

Een te hoge luchtvochtigheid is in veel woningen een probleem. Een probleem wat op de langere termijn grote schade aan kan richten. Zo kan een te hoge luchtvochtigheid binnen enkele dagen al voor schimmel zorgen. Houdt dit voor langere tijd aan? Dan kan het schade aan de woning aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan hardnekkige schimmelplekken, loslatend behang, vochtplekken op de muur en ook houtrot.

Naast schade aan de woning kan het ook tot gezondheidsproblemen leiden. Op termijn kan het allergie veroorzaken en zorgen voor klachten aan de luchtwegen.

Klachten door hoge luchtvochtigheid

Om nog maar eens te benadrukken hoe slecht een te hoge luchtvochtigheid kan zijn hebben we de gezondheidsproblemen op een rijtje gezet welke kunnen optreden bij een te hoge luchtvochtigheid. Denk aan:

  • Allergie aan zilvervisjes en huisstofmijt
  • Astma
  • Eczeem
  • Chronische ontstekingen aan de neus- en slijmvliezen of de ademhalingswegen
  • Chronische infecties, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, hoesten, verstopte neus en oogonsteking
  • Verergert klachten/symptomen van reuma

Allemaal gezondheidsproblemen die je liever wilt voorkomen. Goed om dus eens te kijken naar het verlagen van de luchtvochtigheid. Want daar zijn verschillende manieren voor.

Luchtvochtigheid in huis verlagen

De beste oplossing voor een optimaal binnenklimaat is het gebruik van ventilatie. Een ventilatiesysteem voert de vuile lucht af en zuigt schone lucht in huis. Zo ben je constant voorzien van een optimaal binnenklimaat. Uiteraard is de stand van de ventilatie wel belangrijk. Wanneer de ventilatie op een te lage stand staat of onvoldoende werkt kan vochtige lucht alsnog slecht afgevoerd worden. Als je niet in het bezit bent van een ventilatiesysteem kan het ook helpen om ramen tegenover elkaar open te zetten. Zo kunnen de vochtige ruimtes verluchten en verlaag je de dus de luchtvochtigheid. Een kwartier verluchten kan al genoeg zijn. Maar ook voor deze oplossing geldt is dat het tijdens de koude wintermaanden een minder praktische oplossing is.

Het is overigens aan te raden een luchtvochtigheidsmeter/luchtkwaliteitmeter in huis te nemen zodat je kan weten wanneer het binnenklimaat ideaal is. En zo weet je zeker dat ventileren/verluchten helpt.

Droge lucht in huis

Droge lucht in huis is veelal tijdens de koude wintermaanden een probleem. Wanneer de kachel veel aanstaat kan de luchtvochtigheid onder de gewenste 40% komen en krijgen virussen en bacteriën dus kans zich te vormen.

Klachten door lage luchtvochtigheid

Waarbij de kans op gezondheidsklachten bij een te hoge luchtvochtigheid veelal voorkomt kan dit eveneens bij een te lage luchtvochtigheid het geval zijn. Een te lage luchtvochtigheid kan tot de volgende gezondheidsproblemen leiden:

  • Droge huid
  • Droge ogen en droger worden van oogslijmvliezen
  • Droge neus en keel

Deze klachten steken bij contactlensdragers, personen met allergische klachten en/of huidklachten eerder op. Wanneer je last hebt van deze symptomen is het controleren van de luchtvochtigheid in huis zeker iets wat je moet doen.

Luchtvochtigheid in huis verhogen

Om de luchtvochtigheid enigszins te verhogen zijn er verschillende oplossingen die je kan proberen. De meest eenvoudige manier is een raam openzetten, maar in de koude wintermaanden is dit minder gewenst.

Wat je ook kan doen is een bakje water op de verwarming zetten of een theedoek over de verwarming leggen. Een andere oplossing is de aanschaf van een luchtbevochtiger. Dit is echter wel een wat duurdere oplossing en wellicht onnodig in jouw woning.

Luchtvochtigheid meten

De luchtvochtigheid kan je met een hygrometer meten. Zo’n luchtvochtigheidsmeter geeft de hoeveelheid luchtvochtigheid in procenten aan. Een hygrometer is er in alle soorten en maten. Je kan er al een aanschaffen voor een paar tientjes. Er zijn ook hygrometers welke je met jouw telefoon kan verbinden. Zo heb je de luchtvochtigheid altijd via een app inzichtelijk.

Een luchtkwaliteitmeter kan eveneens een goede oplossing zijn. Dan kan je ook direct zaken als temperatuur en CO2 in huis meten. En de duurdere varianten kunnen zelfs nog meer waardes meten.

Relevante blogs

  • Help! De mechanische ventilatie tocht!

    Mechanische ventilatie heeft als doel om voldoende gezonde lucht de woning in te blazen en de vuile lucht af te [...]

  • De luchtkanalen (laten) reinigen van jouw ventilatiesysteem

    Net als onderhoud van de mechanische ventilatie is het reinigen van de luchtkanalen essentieel voor zowel het behoud van [...]

  • Hoe kan mechanische ventilatie helpen bij gezondheidsklachten

    Heb jij in je huis last van een slechte ventilatie? Dan is de kans aanwezig dat je hierdoor last [...]