Het gebruik van isolatieglas is vandaag de dag een veel besproken onderwerp. Zeker in tijden waarin de gas- en energieprijzen de pan uit rijzen kan het gebruik van isolatieglas veel geld besparen. In deze blog vertellen we jou alles over de verschillende soorten isolatieglas en wat de bijbehorende voordelen van het isolatieglas zijn.

Wat is isolatieglas?

Zoals de naam het al zegt, isolatieglas is een soort glas wat voor betere isolatie zorgt dan regulier glas. Isolatieglas bestaat als het ware uit twee stukken glas, met daartussenin een lege ruimte. Deze lege ruimte word ook wel een ‘spouw’ genoemd. Bij de HR-varianten van isolatieglas is de spouw gevuld met een edelgas zoals bijvoorbeeld argon. Zo een edelgas zorgt voor een nóg betere isolatie. Over de verschillende soorten isolatieglas vertellen we in deze blog graag meer.

De verschillende soorten isolatieglas

Er zijn dus verschillende soorten isolatieglas, variërend van glas met alleen lucht in de spouw tot glas waarbij er zich een edelgas in de spouw bevindt voor nog betere isolatie:

Dubbelglas

Dubbelglas heeft enkele grote voordelen ten opzichte van enkelglas:

 • Met dubbelglas zal er een stuk minder energie verbruikt worden. Dit komt omdat de warmte minder snel verloren gaat uit de woning, en dit niet gecompenseerd hoeft te worden met warmte via bijvoorbeeld de CV-ketel. Deze besparing kan al oplopen tot honderden euro’s per jaar;
 • Dubbelglas zorgt voor een constante temperatuur in de woning. Bij enkelglas zal de ruimte rondom het raam altijd kouder aanvoelen, en bij dubbelglas is dit al minder het geval. Dubbelglas zorgt dus niet alleen voor een besparing in kosten, maar ook voor een verhoging van het wooncomfort;
 • Tot slot zorgt dubbelglas er ook voor dat er minder tocht ontstaat door de constantere tempratuur binnen in de woning. Hierdoor zal de ruimte niet alleen prettiger aanvoelen, maar is het ook gezonder doordat er bijvoorbeeld minder kans op schimmelvorming is.

HR-glas

HR staat voor Hoog Rendement, en is als het ware een verbeterde versie van standaard dubbelglas. Dit komt door de reflecterende metaalcoating en isolerende gasvulling die zich bevindt tussen de glasbladen. Van HR-glas zijn meerdere varianten, waarbij de ene variant nog beter isoleert dan de andere variant. Zo heb je HR-glas, HR+-glas, HR++-glas en triple-glas (HR+++-glas). Hoe meer plusjes er achter HR slaan, hoe beter de isolatiewaarde van het glas.

Welke HR-classificatie het glas krijgt wordt berekend aan de hand van de isolatiewaarde van het glas. De isolatiewaarde van het glas wordt op zijn beurt dan weer aangeduid door de ‘U-waarde”. Hoe lager de U-waarde is, hoe beter de isolatie van het glas.

HR++-glas

HR++-glas isoleert zo een twee en half keer beter dan ouderwets dubbelglas. Dit maakt dan ook woningisolatie doormiddel van bijvoorbeeld HR++-glas een investering is die zich gegarandeerd na een bepaalde tijd terugbetaald via lagere vaste lasten. Daarnaast zijn er nog meer voordelen die HR++-glas met zich meebrengt:

 • Het zorgt voor een hoger wooncomfort dan bij bijvoorbeeld ouderwets dubbelglas;
 • Een waardestijging van de woning doordat de woning duurzamer is;
 • Het is beter voor het milieu;
 • Inbreken is lastiger vanwege het sterkere en dikkere HR++-glas.

U-waarde glas

De U-waarde wordt berekend aan de hand van de W/m2k. Dit staat voor de hoeveelheid warmte die per vierkante meter glas verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin (K) tussen de binnen- en de buitenkant van het glas. Om een duidelijk beeld te geven welk soort HR-glas bij welke U-waarde hoort, zetten we dit hieronder voor je op een rijtje:

 • Bij HR-glas is de U-waarde is groter dan 1,7 en kleiner of gelijk aan 2,0 W/m2K
 • Bij HR+-glas is de U-waarde groter dan 1,2 en kleiner of gelijk aan 1,6 W/m2K
 • Bij HR++-glas is de U-waarde groter dan 0,9 en kleiner of gelijk aan 1,2 W/m2K
Glassoort U-waarde
Enkel glas 5.8
Dubbelglas 2.8
HR 2.0
HR+ 1.6
HR++ 1.1
Triple glas 0.5
Vacuüm glas 0.4 

Isolatiewaarde per glassoort

De isolatiewaarde per glassoort wordt dus aangeduid aan de hand van de U-waarde. Hoe lager de U-waarde is, hoe minder warmte er wordt doorgelaten én hoe hoger dus de isolatiewaarde van het glas is. Wanneer je van plan bent dubbel-, of zelfs triple glas aan te schaffen, kijk dan altijd goed naar de U-waarde van het glas. Wel is het goed om hierbij te vermelden dat glas met een lage U-waarde ook duurder is om aan te schaffen. Daarom is het verstandig om altijd een duidelijk beeld te krijgen van de prijs/kwaliteit verhouding van het glas.

R-waarde isolatie

De R-waarde is weer anders dan de U-waarde. In tegenstelling tot de U-waarde, gaat de R-waarde over veel meer dan alleen ramen en glas. De R-waarde wordt bij veel meer materiaal gebruikt, denk bijvoorbeeld aan daken en vloeren. De R-waarde is er om de isolatiewaarde aan te geven van materiaal wat een bepaalde dikte heeft. Dit wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid warmte die door het materiaal heen kan binnen een bepaalde tijdsperiode, én op een bepaald oppervlak. Bij de R-waarde is het zo: hoe hoger de uitkomst, hoe beter het materiaal isoleert. Dit is dus precies andersom dan dat bij de U-waarde het geval is.

Triple glas

Triple glas is weer een andere glassoort dan HR++-glas. Triple glas bestaat uit drie glasplaten met daartussenin coating en isolerend gas. Dit zorgt er dan ook voor dat triple glas nóg beter isoleert dan HR++-glas. Doordat triple glas uit drie glaslagen bestaat, is het ook een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld HR++-glas. Wanneer er triple glas geplaatst wordt, zijn er in veel gevallen ook nieuwe kozijnen nodig die het glas wel kunnen dragen. Dit zal vooral het geval zijn bij oudere huizen. Triple glas isoleert tot wel twaalf keer beter dan enkelglas, en nog tot wel zes keer beter dan ouderwets klassiek dubbelglas.

Vacuümglas

Vacuümglas is een soort glas wat bestaat uit twee glasplaten. Bij vacuümglas zijn allebei de glasplaten op zijn minst 3 millimeter dik, en één van die glasplaten bevat een isolerende coating. Tussen de twee platen zit een vacuümruimte van 0,1 millimeter. Vacuümglas is een dunner soort glas dan andere glassoorten, en dit zorgt er ook voor dat het licht beter doorgelaten wordt. De totale dikte van vacuümglas komt op deze manier dus neer op slechts zes à zeven millimeter.

Doordat vacuümglas zo dun is, kan het heel makkelijk geplaatst worden in alle bestaande kozijnen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld triple glas. Een ruit van vacuüm is ongeveer vier keer dunner dan een ruit die bestaat uit tripleglas, en het weegt één derde van het gewicht dat een ruit met triple glas van dezelfde afmeting heeft.

Het lichte gewicht van het vacuümglas maakt dat het met name geschikt is voor monumentale- en oudere woningen die beter geïsoleerd moeten worden. Hierbij is het niet nodig om de kozijnen te vervangen, maar haalt het wel dezelfde isolatiewaarde. Dit zorgt voor een flinke besparing in kosten.

De kosten en besparing per glassoort

Zoals eerder gezegd kun je met isolatieglas jaarlijks tot wel honderden euro’s besparen. Uiteraard brengt het plaatsen van isolatieglas ook kosten met zich mee. Wat de betreffende kosten en besparingen per soort isolatieglas zijn, kun je aflezen in onderstaande tabel.

Glassoort Besparing op gas per m2 glas Besparing in euro’s Kosten glas per m2
Enkel glas €15
Dubbelglas 13 m3 €8 €60
HR 16 m3 €11 €65
HR+ 20 m3 €14 €70
HR++ 24 m3 €16 €75
Triple glas (HR+++) 25 m3 €17 €110
Vacuüm glas 27 m3 €19 €140

Mogelijkheden subsidie voor isolerend glas

Als woningeigenaar is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor isolatiemaatregelen (ISDE). Hieronder valt onder andere ook het zetten van isolerend glas. Het is mogelijk om tot ongeveer dertig procent van de kosten voor het zetten van isolatieglas via subsidie vergoed te krijgen. Hieraan zitten wel enkele haken en ogen. Voor isolatieglas is het zo dat er een minimale oppervlakte van 8 m2 en een maximale oppervlakte van 45 m2 geldt. Daarnaast moet je minimaal twee verduurzamende maatregelen nemen om aanspraak te maken op subsidie. Dit kan bijvoorbeeld het aansluiten van een warmtepomp of zonneboiler zijn, maar ook extra isolatiemaatregelen tellen mee.

Voorwaarden subsidie bij HR++- en triple glas

 • Bij triple glas dienen de kozijnen vervangen te worden voor isolerende kozijnen van maximaal 1,5 U;
 • Het vervangende HR++-glas heeft een U-waarde van maximaal 1,1;
 • Het vervangende triple glas heeft een maximale U-waarde van 0,7;
 • De complete installatie moet door een gecertificeerd professional worden uitgevoerd.

Welk isolatieglas kan ik het beste kiezen?

Isolatieglas is dus beschikbaar in verschillende types, en elk type glas heeft weer zijn eigen isolatiewaarde. Welk soort isolatieglas de beste keuze is, is vooral afhankelijk van de woning. HR++ is de glassoort die veruit het meest geliefd én het meest gekozen is. Maar waneer je zoveel mogelijk wilt besparen op de enegiekosten, kun je het beste kieze voor triple glas (HR+++-glas). Hierbij moet gezegd worden dat triple glas een grote investering is. Echter, door de besparing op energie verdien je deze investering op de lange termijn zeker terug.

Welke glassoort heb ik in mijn woning?

Het type glas wat je in je woning hebt is een belangrijke factor bij het bepalen van het energielabel van jouw woning. Vaak kun je in het taxatierapport of in de bouwkundige keuring van de woning terugvinden welk type glas in de woning zit. Maar wat als je nou niet de beschikking hebt over deze documenten? Er zijn enkele handige manieren om dan toch te achterhalen welke glassoort in jouw woning zit. Deze zetten we hieronder voor je op een rijtje:

 • Enkel glas: dit type glassoort is het makkelijkste om te herkennen. Zoals het woord al zegt, bestaat enkel glas maar uit één glasplaat;
 • Dubbelglas: dubbelglas kun je herkennen aan de aluminium strip die tussen de twee glasplaten zit;
 • HR-glas: het verschil zien tussen dubbel glas en HR glas is vaak lastig. Dit komt omdat het beide uit twee glasplaten bestaat, met een aluminium strip ertussen. De isolerende coating die in HR glas zit, is niet te zien.

Herkennen van HR-glas

 • HR-glas kan je herkennen aan de letters ‘HR’ op de aluminium strip tussen de glasplaten in;
 • Via de code op de aluminium strip. Wanneer je met deze code naar de website van de fabrikant gaat kun je vaak terugvinden of het HR- of dubbelglas betreft. Daarnaast is het ook mogelijk om terug te vinden of het gaat om HR-glas, HR+-glas, HR++-glas of HR+++-glas;
 • Met een lucifer. Door middel van een lucifer, of anders met een zaklamp kun je testen of het gaat om HR-glas. Door de brandende lucifer of zaklamp op het raam te schijnen kun je het aantal weerspiegelingen van het licht tellen. Bij dubbelglas of HR-glas zie je vier vlammetjes, bij HR+++-glas zijn dit er meer.

Kortom, Isolatieglas is op termijn zeker een slimme investering voor in jouw huis. Het verbetert niet alleen de efficiëntie van het energieverbruik en het wooncomfort, maar zorgt ook voor een besparing in je portemonnee. Daarnaast beschermt het beter tegen lawaai van buitenaf en is het bestendiger tegen extreme temperatuurverschillen. Tot slot verhoogt het de waarde van de woning en geeft het een moderne uitstraling. Per woning zal het verschillen welk type soort isolatieglas het beste is, het is daarom goed om hier samen met een specialist in het vakgebied naar te kijken.

Relevante blogs

 • Zilvervisjes bestrijden: zo kom je van die beestjes af

  Zilvervisjes; veel mensen hebben ze vast wel eens voorbij zien komen in huis. De kleine beestjes, vaak niet groter [...]

 • Wat is de waarde van ventileren in de winter?

  Zodra kou in aantocht is sluiten we het liefst alle ramen, deuren en roosters. Niet alleen om het binnen [...]

 • Top 4 veel gemaakte ventilatiefouten

  Het hebben van goede ventilatie is belangrijk. Het zorgt voor het afvoeren van vocht en vuile lucht en zorgt [...]