Het hebben van goede ventilatie is belangrijk. Het zorgt voor het afvoeren van vocht en vuile lucht en zorgt voor nieuwe, schone lucht in de ruimte. Dit bevordert de gezondheid. Toch worden er regelmatig nog ventilatiefouten gemaakt. Zeker weten dat jij deze fouten niet maakt? Lees gauw verder wat de 4 meest gemaakte ventilatiefouten zijn en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Het belang van goede ventilatie en een gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat is belangrijk voor gezondheid. Door het hebben van een goede ventilatie wordt er gezorgd voor een constante toevoer van zuurstofrijke lucht. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het oude, zuurstofarme lucht wegvoert uit de woning. Ook het vocht wordt hiermee afgevoerd uit de ruimte.

#1 Het uitzetten van de mechanische ventilatie

De mechanische ventilatie kost stroom en wordt daarom soms uitgezet. Alleen is het uitzetten hiervan geen goed idee. De mechanische ventilatie zorgt er namelijk voor dat de luchtstroom constant blijft en

Wanneer je stroom wilt besparen is het goed om een warmte terugwin systeem (WTW-unit) te plaatsen in combinatie met de mechanische ventilatie. De WTW haalt, zoals de naam al doet vermoeden, warmte terug uit de al gestookte energie. Zo vangt het bijvoorbeeld het warme water van de douche op. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om nieuwe energie warm te stoken.

#2 Ramen en deuren altijd dicht

Tijdens de koude wintermaanden kan het goed lijken om de ramen en deuren dicht te houden zodat de warmte in het huis blijft. Een logische gedachte, maar toch is het goed om regelmatig even een raam open te zetten om het door te laten luchten. Dit voert vocht af en zorgt ook voor een goede toevoer van schone lucht.

#3 Vieze ventilatieroosters

Vieze ventilatieroosters houden de toevoer van verse, schone lucht tegen. Het is daarom belangrijk dat de roosters regelmatig worden schoongemaakt. Dit zorgt er namelijk voor dat er een constante stroom van verse, schone lucht in de ruimte komt.

#4 Dichtgeplakte ventilatieroosters

Een ander veel voorkomende ventilatiefout is het afplakken van de ventilatieroosters. Ook hier geldt dat wanneer deze dicht zijn, er geen mogelijkheid is voor het vervoeren van lucht. Vuile lucht en vocht blijft dus hangen in de ruimte wat voor schimmel kan zorgen. Ondanks dat het buiten koud lijkt en de koude lucht door de ventilatieroosters kan komen, is het af te raden om deze dicht te doen. Daarnaast kost het minder energie om schone lucht te verwarmen dan vieze, vochtige lucht!

Bovenstaande ventilatiefouten zijn veel voorkomend en kunnen beter niet gemaakt worden. Wil jij een ventilatiecheck laten doen? Wij komen graag bij je langs. Daarnaast kunnen wij je ook helpen bij het plaatsen van een goed ventilatiesysteem.

Relevante blogs

  • Help! De mechanische ventilatie tocht!

    Mechanische ventilatie heeft als doel om voldoende gezonde lucht de woning in te blazen en de vuile lucht af te [...]

  • Top 4 veel gemaakte ventilatiefouten

    Het hebben van goede ventilatie is belangrijk. Het zorgt voor het afvoeren van vocht en vuile lucht en zorgt [...]

  • Wat is de waarde van ventileren in de winter?

    Zodra kou in aantocht is sluiten we het liefst alle ramen, deuren en roosters. Niet alleen om het binnen [...]