Mechanische ventilatie heeft als doel om voldoende gezonde lucht de woning in te blazen en de vuile lucht af te voeren om zo een optimaal binnenklimaat te creëren. Het moet echter niet zo zijn dat bij het af- en aanvoeren van lucht tocht ontstaat. Wanneer de mechanische ventilatie tocht kunnen er meerdere oorzaken de boosdoener zijn. Laten we deze oorzaken eens opsommen en kijken wat ertegen te doen valt.

De oorzaken van mechanische ventilatie die tocht

Harde wind

Wanneer het buiten hard waait stroomt de lucht sneller dan normaal de woning binnen. Dit verschil merk je en zo ontstaat er tocht.

Grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten

Tijdens de wintermaanden kunnen er grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten ontstaan. Gevolg hiervan is dat koude buitenlucht al snel aanvoelt als tocht.

Hoge luchtsnelheden in de ventilatiekanalen

Door hoge luchtsnelheden in de ventilatiekanalen kan er ook tocht ontstaan. Het ontstaan van hoge luchtsnelheden in de ventilatiekanalen kan meerdere oorzaken hebben. In dit geval is het goed om een specialist in te schakelen welke de oorzaak kan achterhalen.

Een tochtende mechanische ventilatie voorkomen/verhelpen

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat er geen tocht wordt veroorzaakt door de mechanische ventilatie. Allereerst is het belangrijk om de ventilatieroosters goed af te stellen. Precies op een stand waarbij er voldoende buitenlucht de woning binnen kan stromen, maar er dus geen tocht ontstaat. Wanneer deze oplossing niet werkt is het verstandig om de positie van de luchtroosters aan te passen. Hoe hoger de ventilatieroosters geplaatst worden hoe kleiner de kans op tocht. Ook kan het helpen de ventilatieroosters boven de verwarming te plaatsen. Zo wordt de lucht direct verwarmd.

Nu is het goed om te weten dat er bij mechanische ventilatie altijd iets van tocht kan ontstaan. Om dit probleem is zijn geheel te verhelpen zal een warmte terugwin installatie (WTW-unit) geïnstalleerd moeten worden. Dit ventilatiesysteem zorgt ervoor dat koude buitenlucht bij het binnenstromen van de woning verwarmd wordt.

Relevante blogs

  • Ventilatie in de keuken is onmisbaar

    Misschien heb je het tijdens het koken niet helemaal door, maar er komt tijdens het koken een veelvoud aan [...]

  • Help! Mijn mechanische ventilatie maakt lawaai

    Maakt jouw mechanische ventilatie lawaai? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Lieshout Service vertelt je graag meer over deze oorzaken en [...]

  • Wat is het belang van mechanische ventilatie?

    Verse, schone lucht in huis. Iets waar iedereen behoefte aan heeft en wat ook van groot belang is. Om dit [...]