Misschien heb je het tijdens het koken niet helemaal door, maar er komt tijdens het koken een veelvoud aan stoffen vrij. Ook stoffen welke je liever niet inademt. Zo komt er tijdens het koken onder andere fijnstof vrij. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Ventilatie in de keuken en een goede gezondheid gaan dus nauw samen. Laten we er eens wat dieper in duiken zodat jij voortaan een goed geventileerde keuken hebt.

Waarom is ventilatie in de keuken nu eigenlijk zo belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom ventilatie in de keuken belangrijk is. Misschien vind je elke reden niet even belangrijk, maar wel goed om je hier bewust van te zijn. Zo komt er tijdens het koken veel stank vrij en komen er stoffen vrij welke je liever niet inademt. We hebben de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet.

Stank veroorzaakt met het koken

Laten we beginnen met hetgeen wat je het eerst merkt: de stank. Wanneer de afzuigkap uit staat kan het voor vervelende stankproblemen in de woning zorgen. Doordat de afzuigkap de stank niet opvangt verspreiden de nare geurtjes zich door de gehele woning. En dat maakt je eten dus ook gelijk een stuk minder smakelijk. Bovendien kan de stank in je kleding trekken wat ervoor zorgt dat je onaangenaam ruikt.

Met koken komt vet, vocht en gas vrij

In de lucht welke vrijkomt tijdens het koken zit vet, vocht en gas. Het vet wat in de lucht zit kan je keukenkastjes aantasten. Wanneer de afzuiging nooit aanstaat kunnen smerige vetresten ophopen en de keuken onhygiënisch maken. Hetzelfde geldt voor vochtproblemen welke voortkomen uit een niet- of slechtwerkende afzuigkap. Wanneer vochtproblemen langdurig aanhouden kan schimmelvorming in huis ontstaan. En tot slot kunnen er gassen als stikstofdioxide vrijkomen. Deze giftige dampen adem je liever niet in tijdens het koken! Eigenlijk heb je nu al meer dan voldoende redenen om die afzuigkap gewoon aan te zetten tijdens het koken.

Maar misschien nog wel het ergste van allemaal: tijdens het braden en wokken komt veel fijnstof vrij

Uit een onderzoek van TNO over fijnstof tijdens het koken komt naar voren dat met het braden van vlees of wokken van groente het meeste fijnstof vrijkomt. Het is dus van essentieel belang dat deze stoffen direct worden opgevangen door de afzuiging. En zelfs de afzuigkap aanzetten is niet altijd voldoende. Het wordt altijd aangeraden om deze op de maximale stand te zetten. Anders kan fijnstof nog altijd langs de afzuigkap glippen. En om nog maar even de ernst te benadrukken zegt TNO het volgende: “90% van de blootstelling aan ultrafijnstof vindt binnen plaats”. Maar wat is fijnstof dan precies en waarom adem je het liever niet in? Regelmatig en veel fijnstof inademen zorgt voor voortijdig overlijden, longkanker, verergering van hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Zet de afzuigkap tijdens het koken dus altijd aan én op de maximale stand!

Is ventilatie in de keuken verplicht?

Bij nieuwbouwwoningen of grote renovaties is ventilatie in de keuken al even verplicht. Dat is voortgekomen uit het specifieke bouwbesluit welke sinds 2006 van kracht is. Bij oudere woningen of kleine renovaties is dit echter nog niet het geval. Maar het is niet voor niets verplicht geworden bij nieuwbouwwoningen en grote renovaties. Zoals je al eerder hebt gelezen gaat dgezondheid en ventilatie nauw samen.

De afzuigkap aansluiten op de mechanische ventilatie

Het is mogelijk om de afzuigkap op de mechanische ventilatie aan te sluiten. Echter kunnen niet alle soorten afzuiging op de mechanische ventilatie aangesloten worden. In het geval dat de afzuigkap op de mechanische ventilatie wordt aangesloten is het gebruikelijk te kiezen voor een motorloze afzuigkap. De afzuiging vindt namelijk al centraal plaats in de mechanische ventilatie. Door een tweede motor toe te voegen kunnen luchtstromen verstoord worden en dat kan zorgen voor een verminderde werking van het ventilatiesysteem. En hier zit ook direct het nadeel van een afzuigkap welke aangesloten zit op de mechanische ventilatie. Doordat de afzuigkap geen directe eigen afzuiging heeft is het vermogen minder ten opzichte van een afzuigkap met motor. We raden dus altijd aan om de afzuigkap te scheiden van de mechanische ventilatie om afzuiging van stoffen zo effectief mogelijk te houden.

Tips om de keuken goed te ventileren

Wanneer je in de keuken aan het koken bent ontstaat er veel vochtvorming. Maar ook wanneer je niet aan het komen bent kan er vocht in de keuken terecht komen. Er zijn verschillende manieren om van vocht af te komen. Allereerst moet de basis voor goede ventilatie een afzuigkap zijn wanneer je aan het koken bent. Verder kan het ook helpen om het keukenraam of ventilatieroosters open te zetten wanneer je de keuken wilt verluchten. Met een half uur zou dan al het vocht verdwenen moeten zijn. Wil je continu de lucht verversen? Dan is het gebruik van een ventilatiesysteem een goede oplossing, maar bij bestaande woningen echter minder praktisch.

Relevante blogs