Een WTW-unit is een essentieel onderdeel van een moderne woning. Een WTW-unit zorgt niet alleen voor het continu verversen van lucht, maar het hergebruikt ook warme lucht die anders verloren gaat. Om ervoor te zorgen dat je WTW-unit optimaal blijft functioneren en hij zo lang mogelijk meegaat is het goed onderhouden van je WTW-unit van groot belang.

Regelmatig de filters reinigen of vervangen

Eén van de belangrijkste onderdelen van het onderhouden van je WTW-unit is het reinigen of vervangen van de filters. De filters in een WTW-unit zorgen ervoor dat stof, pollen en andere deeltjes tegen worden gehouden voordat de lucht de woning binnenkomt. Wij adviseren daarom om deze filters minimaal één keer per jaar te reinigen of te vervangen.

Controleer de werking van de WTW-unit

Het is verstandig om regelmatig te controleren of de WTW-unit naar behoren werkt. Controleer de unit op: de ventilatiesnelheden, het geluidsniveau en het algemeen functioneren van de unit. Mocht je dingen opmerken zoals, abnormale geluiden of een vermindering van de luchtstroom, dan raden wij aan om professionele hulp in te schakelen zodat de unit geïnspecteerd kan worden en problemen verhopen kunnen worden.

Inspecteer de ventilatiekanalen op verstoppingen

Het is belangrijk om de WTW-unit regelmatig te inspecteren op verstoppingen of beschadigingen. Stof, vuil en zelfs insecten kunnen zich ophopen in de kanalen van het systeem waardoor de luchtstroom van het systeem niet meer goed werkt. Regelmatige inspectie en reiniging van de ventilatiekanalen voorkomt deze problemen en zorgt ervoor dat de WTW-unit goed blijft werken.

Zorg voor professioneel onderhoud

Naast bovenstaande stappen is het aan te raden om elke 2 jaar professioneel onderhoud uit te laten voeren aan je WTW-unit. Door professioneel onderhoud te laten uitvoeren wordt de unit grondig geïnspecteerd en worden eventuele problemen gelijk gerepareerd. Dit zorgt direct weer voor de optimale werking van de WTW-unit. Naast elke 2 jaar professioneel onderhoud is het belangrijk dat je zelf elke 6 maanden het filter van de WTW-unit vervangen en elke 4 jaar is het nodig om de hele WTW-unit te vervangen.

Wil je meer weten over het onderhouden van je WTW- unit of heb je vragen over het onderhoud? Kijk dan op deze pagina of neem contact met ons op dan helpen wij je graag verder!

Relevante blogs

 • Veelverkomende ventilatieproblemen

  Veelvoorkomende ventilatieproblemen en hoe ze op te lossen?

  Een goede luchtkwaliteit is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Om schone lucht in onze binnenruimtes te garanderen, vertrouwen [...]

 • Schimmel in huis

  Schimmel in huis kan een hardnekkig probleem zijn. Het is eigenlijk altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid [...]

 • Hoe vaak moet je je huis ventileren?

  Ventilatie is een aspect van huishoudelijk onderhoud dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar het speelt een cruciale [...]