Je hebt dus geconstateerd dat de mechanische ventilatie water lekt. Het is belangrijk om nu snel in actie te komen. Laat een monteur langskomen die de oorzaak achterhaalt en het probleem kan oplossen. Zo voorkom je vochtschade aan vloeren en muren.

De mechanische ventilatie lekt water door deze oorzaken

De ventilatiebox werkt niet goed

Wanneer het ventilatiesysteem water lekt wijst het er meestal op dat de ventilatiebox niet goed werkt. Normaal gesproken zuigt de ventilatiebox vochtige lucht uit de woning zo naar buiten toe. Maar wanneer de box niet goed afzuigt blijft vochtige lucht in de kanalen hangen en condenseert deze lucht na verloop van tijd. Het water zal vervolgens via openingen naar buiten trekken met vochtschade tot gevolg.

Een ventilatiebox welke onvoldoende lucht afzuigt kan zomaar eens verouderd zijn. Wanneer de ventilatiebox ouder is dan 15 jaar is vervangen vaak een passende oplossing.

 

De ventilatiekanalen moeten schoongemaakt worden

Om lucht zo efficiënt mogelijk af te voeren is het belangrijk dat de ventilatiekanalen schoon zijn. Ventilatiekanalen waar vuilresten in opgehoopt zijn kunnen deze efficiënte afvoer verslechteren. Het is dus altijd aan te raden om de mechanische ventilatie eens per 5 jaar compleet te reinigen. Dat betekent dus ook het schoonmaken van de ventilatiekanalen.

 

Problemen met lekkage in de mechanische ventilatie voorkomen

Om nu te voorkomen dat de mechanische ventilatie water gaat lekker is regelmatig onderhoud nodig. Laat een monteur eens in de twee jaar voor klein onderhoud komen en eens in de vijf jaar voor groot onderhoud. Dan weet je zeker dat de mechanische ventilatie schoon blijft en kan de monteur jou goed adviseren wanneer vervanging van de ventilatiebox nodig is.

Relevante blogs

  • Luchtvochtigheid in huis

    Wat is luchtvochtigheid? De luchtvochtigheid is een principe waarmee aangegeven kan worden hoeveel water (vocht) er in de lucht hangt. [...]

  • Hoe kan mechanische ventilatie helpen bij gezondheidsklachten

    Heb jij in je huis last van een slechte ventilatie? Dan is de kans aanwezig dat je hierdoor last [...]

  • Help! Mijn mechanische ventilatie maakt lawaai

    Maakt jouw mechanische ventilatie lawaai? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Lieshout Service vertelt je graag meer over deze oorzaken en [...]