• Binnen 5 dagen geholpen
  • Ervaren vakspecialisten
  • Kwaliteit voor de toekomst

Alles wat je moet weten over schone lucht in huis

Desmond Lieshout
17-05-2022
Algemeen, Mechanische Ventilatie, WTW-Unit

Hoe raakt de schone lucht in huis vervuild?

Zonder het te weten zijn er verschillende oorzaken welke de schone lucht in huis makkelijk kunnen vervuilen. De meest gewone dagelijkse handelingen kunnen de lucht namelijk al vervuilen. Ademen zorgt bijvoorbeeld voor een toename in vocht en CO2. Koken kan bijdragen aan een toename van ultrafijnstof. Door een kaars aan te steken komt er fijnstof vrij. En met schimmel in huis begrijp je wel dat ook dit niet bijdraagt aan een gezonde leefomgeving. Kortom: met al deze factoren doe je er verstandig aan de lucht regelmatig te verversen.

Hoe zorg ik voor schone lucht in huis?

Je kan vervuiling van de lucht deels beperken door bijvoorbeeld geen kaarsen meer aan te steken en rekening te houden met een aantal andere factoren welke per definitie niet nodig zijn. Maar je kan niet 100% voorkomen dat lucht vervuild raakt. Wel kan je de hoeveelheid vervuilde lucht beperken tot een minimum door lucht constant te verversen. Zo adem je namelijk minder vervuilde lucht in. Eén manier om de lucht te verversen is ramen tegenover elkaar open zetten. Maar om nu heel de dag het raam open te zetten is ook geen optie. Dan koelt het in de winter binnen vrij snel af. De beste oplossing voor schone lucht in huis is een ventilatiesysteem. Met een ventilatiesysteem zorg je er 24/7 voor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht van buitenaf wordt aangevoerd.

Op deze momenten zou je extra moeten ventileren

Er zijn een aantal momenten dat het geen kwaad kan om extra te ventileren. Deze momenten zorgen er dan ook voor dat de lucht extra vervuild raakt.

  • Wanneer je aan het douchen bent. Douchen zorgt voor een flinke vochttoename. Wanneer je aan het douchen bent is het altijd goed een raam open te zetten. Of wanneer je afzuiging in de badkamer hebt is het goed deze op de hoogste stand te zetten. Zo is er voldoende zekerheid dat de vochtige lucht afgevoerd wordt. Voorkom je ook direct schimmel mee.
  • Wanneer je aan het koken bent. Met koken komt ultrafijnstof vrij en dat is erg schadelijk voor de gezondheid. De afzuigkap zet je dus op de hoogste stand tijdens het koken en ook na het koken kan het geen kwaad om de afzuiging aan te laten staan. Zo worden de meeste schadelijke stoffen netjes afgevoerd.
  • Wanneer je de was binnen droogt. De was binnen drogen kan voor een flinke vochttoename zorgen. We hoeven je niet meer te vertellen dat een grote hoeveelheid vocht in huis ongewenst is. Nog beter zou zijn om de was buiten te drogen.
  • Wanneer je veel visite hebt. Met veel mensen in een kleine ruimte zorg je er voor de kortste keren voor dat de lucht vervuild is. Wanneer je een feestje geeft doe je er niet slecht aan om de ramen open te zetten. Zo blijft de binnenruimte koel en hou je een gezond binnenklimaat.
  • Wanneer je aan het klussen bent. Met klussen en schilderen in huis komt veel vuil in de lucht. Door extra te ventileren voer je de vervuilde lucht zo weer af naar buiten.

Relevante blogs

Kruipruimte ventileren: waarom en hoe pak je het aan?

Een te vochtige kruipruimte is een groot probleem bij veel huishoudens. De oorzaak van een te vochtige kruipruimte is vaak...

Lees meer

Fijnstof in huis: het is gevaarlijker dan je denkt

Wanneer fijnstof in een (te grote) hoeveelheid aanwezig is in je huis, kán dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Deeltjes...

Lees meer

Zilvervisjes bestrijden: zo kom je van die beestjes af

Zilvervisjes; veel mensen hebben ze vast wel eens voorbij zien komen in huis. De kleine beestjes, vaak niet groter dan...

Lees meer