Net als onderhoud van de mechanische ventilatie is het reinigen van de luchtkanalen essentieel voor zowel het behoud van een gezond binnenklimaat als ook een goede werking van jouw ventilatiesysteem. We hebben de belangrijkste vragen op een rijtje gezet voor het (laten) reinigen van de luchtkanalen.

 

Hoe vaak moet ik de luchtkanalen (laten) reinigen en is het écht nodig?

Ons advies is om eens in de 5 jaar de luchtkanalen te reinigen. Door de jaren heen hoopt zich steeds meer vuil op in de buizen. Het soort vuil dat je niet de woning ingeblazen wilt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

 

 • Stof
 • Schimmel
 • Bacteriën
 • Insecten
 • Vocht

Wanneer de buizen nooit schoongemaakt worden hoopt op den duur zoveel vuil op in de kanalen dat de werking van de mechanische ventilatie verloren gaat. Door ophoping van vuil kan schone lucht zich minder goed door de kanalen verplaatsen waardoor het ventilatiesysteem harder moet werken. Dit betekent dus ook dat de ventilatie op een hogere stand gezet moet worden. Kortom: het reinigen van de luchtkanalen is essentieel voor behoud van een gezond binnenklimaat.

 

Maar wat zijn luchtkanalen nu eigenlijk?

Luchtkanalen zijn een onmisbaar onderdeel van het ventilatiesysteem. Zonder deze kanalen kan gezonde lucht de woning niet binnenstromen. En is het eveneens onmogelijk vuile lucht de woning uit te blazen. De luchtkanalen zijn aangesloten op de ventilatiebox en lopen door de woning door naar buiten waar de lucht dus ingeblazen en afgevoerd wordt.

 

Zelf luchtkanalen reinigen: kan het en is het verstandig?

Kort antwoord: ja, het is mogelijk om zelf de luchtkanalen te reinigen. Echter of je er verstandig aan doet is een tweede. Er is namelijk enige vakkennis vereist om de ventilatiekanalen goed te reinigen. Als je onvoldoende kennis hebt kan het zijn dat je het ventilatiesysteem meer slecht dan goed doet. Bovendien is er specialistische apparatuur nodig om de luchtkanalen te reinigen. Een forse investering is dus altijd noodzakelijk wanneer je zelf de luchtkanalen wilt reinigen. Deze investering kan tot in de duizenden euro’s lopen. Je zou dus niet kunnen zeggen dat het loont om zelf de luchtkanalen te reinigen. Het hoeft tenslotte maar eens in de 5 jaar te gebeuren. In dat geval kan je dus beter een bedrijf inschakelen welke de luchtkanalen reinigt en ook direct de rest van het ventilatiesysteem schoonmaakt.

 

Maar wat kost het dan om mijn ventilatiekanalen te laten reinigen?

Uiteraard verschilt het per ventilatiespecialist wat de prijs is voor het laten reinigen van de ventilatiekanalen. Laten we voor nu de prijzen aanhouden van Lieshout Service. Voor het specifiek laten reinigen van de ventilatiekanalen bedragen de kosten €160,-. Wat we ook direct meenemen is een visuele inspectie van de ventilatiebox, we reinigen de ventielen, we stellen de ventielen weer af en tot slot regelen we het systeem in. Van dit complete proces krijg je voor & na foto’s om het verschil te zien en zeker te weten dat reiniging netjes is verlopen.

Omdat reiniging van de ventilatiebox wat vaker moet gebeuren, namelijk eens per 2 jaar, is het aan te raden ook gelijk onderhoud van de ventilatiebox mee te nemen. Voor een complete reiniging van de ventilatiebox en luchtkanalen ben je dan €180,- kwijt. En zo kan het systeem de komende jaren weer voor een gezond binnenklimaat zorgen.

Relevante blogs

 • Kruipruimte ventileren: waarom en hoe pak je het aan?

  Een te vochtige kruipruimte is een groot probleem bij veel huishoudens. De oorzaak van een te vochtige kruipruimte is [...]

 • Top 4 veel gemaakte ventilatiefouten

  Het hebben van goede ventilatie is belangrijk. Het zorgt voor het afvoeren van vocht en vuile lucht en zorgt [...]

 • Fijnstof in huis: het is gevaarlijker dan je denkt

  Wanneer fijnstof in een (te grote) hoeveelheid aanwezig is in je huis, kán dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Deeltjes [...]