Maakt jouw mechanische ventilatie lawaai? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Lieshout Service vertelt je graag meer over deze oorzaken en welke oplossing ertegenover staat. Want niets is zo storend als een zoemend of brommend geluid in de woning.

De oorzaken & oplossing van mechanische ventilatie die herrie maakt

Nu je hebt vastgesteld dat de mechanische ventilatie een ander geluid maakt dan je gewend bent is het belangrijk om vast te stellen welke oorzaak dit geluid kan hebben.

De ventilatiebox maakt veel lawaai

Een ventilatiebox welke veel geluid maakt is vaak verouderd. Deze oude boxen werken nog op wisselstroom en zijn ten opzichte van gelijkstroom een stuk luidruchtiger. Oplossing: de mechanische ventilatie vervangen voor een nieuw geluidsarm model. Daarmee kan je ook direct veel geld besparen. Een nieuw model verbruikt namelijk veel minder stroom.

De ventilatiebox maakt een haperend geluid

Wanneer de ventilatiebox per definitie niet zoveel lawaai produceert, maar wel een haperend geluid veroorzaakt, dan komt dit geluid veelal van de lagers. De lager is een machine-onderdeel van de ventilatiebox. Deze lagers zorgen ervoor dat de wrijving tussen de verschillende onderdelen wordt verlaagd. Oplossing: dit haperende geluid kan weggenomen worden door de versleten lagers te vervangen voor nieuwe.

De ventilatiekanalen veroorzaken herrie

Geluidsproblemen met de ventilatiekanalen kunnen twee oorzaken hebben. De geluidsproblemen kunnen allereerst ontstaan door luchtgeluid. Luchtgeluid wordt veroorzaakt door de uitblaas van het luchtkanaal. Veelal door botsing van geluid met de kanalen of direct veroorzaakt vanuit de ventilatiebox. Oplossing: deze geluidsproblemen kunnen opgelost worden door het plaatsen van geluidsdempers.

Een tweede oorzaak van lawaai vanuit de luchtkanalen is contactgeluid. Contactgeluid wordt veroorzaakt door luchtdruk in de kanalen. Luchtdruk in de kanalen veroorzaakt trillende kanalen welke dit geluid produceren. Oplossing: voeg massa toe aan de luchtkanalen om dit geluidsprobleem op te lossen.

4 tips om lawaai van de mechanische ventilatie te voorkomen

Tip 1: Monteer de ventilatiebox in een aparte ruimte

Nu produceert een ventilatiebox altijd wel iets van geluid. Het is daarom aan te raden om de ventilatiebox te installeren in een ruimte ver van kamers waarin u vaak aanwezig bent.

Tip 2: Laat de ventilatiebox vrijstaand installeren

Met een vrijstaande ventilatiebox voorkom je trillingen welke door de muren hoorbaar kunnen zijn in de gehele woning. Plaats een ventilatiebox dus liever niet tegen de muur of op de grond.

Tip 3: Voorkom scherpe bochten in het kanalennet

Door scherpe bochten raakt lucht in versnelling wat voor extra geluid kan zorgen. Het is dus raadzaam dit altijd zoveel mogelijk te voorkomen.

Tip 4: Maak gebruik van geluiddempende luchtventielen

Vraag de installateur ventielen te installeren welke zo min mogelijk doorstromingsgeluid veroorzaken.

Lawaai van de mechanische ventilatie laten verhelpen?

De installateurs van Lieshout Service kunnen de problemen met uw ventilatiesysteem vakkundig verhelpen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op.

Relevante blogs

 • Waarom het ventileren van je kelder belangrijk is

  Vraag je je af of het verstandig is om je kelder te ventileren? Het antwoord is een duidelijke 'ja'. [...]

 • condens in de badkamer

  Condens in de badkamer: hoe voorkom je het?

  Een warme douche nemen na een lange dag is een heerlijke manier om te ontspannen. Maar wat minder ontspannend [...]

 • Jouw woning verduurzamen met de Energiebespaarlening

  Heb je geen spaarpotje klaarliggen om energiebesparende maatregelen aan te brengen aan jouw woning? Geen probleem! Met de Energiebespaarlening voor [...]