Wat is mechanische ventilatie?
Mechanische ventilatie is een systeem welke constant de lucht ververst. Mechanische ventilatie zuigt vuile lucht uit de woning en via ramen, deuren en kieren komt er weer schone lucht voor in de plaats. Bij goed functioneren van de mechanische ventilatie heb je minder kans op schimmels en bacteriën én aanzienlijk minder fijnstof. Goede of slecht ventilatie heeft dus direct invloed op de gezondheid.
Op deze pagina vertellen we graag meer over o.a. het belang, de werking, juist gebruik, levensduur en regelgeving welke betrekking heeft op de mechanische ventilatie.
Hoe werkt mechanische ventilatie nu eigenlijk?
Het systeem bestaat uit de ventilatiebox, luchtkanalen en luchtroosters. Het zuigt de vuile lucht motorisch af en trekt tegelijkertijd door ramen, kieren en luchtroosters weer frisse lucht naar binnen. Die schone buitenlucht komt makkelijker naar binnen door de onderdruk die ontstaat door het ventilatie systeem die de lucht in huis constant afvoert. Tenminste, dit is de meest voorkomende vorm. Om deze reden wordt de mechanische ventilatie ook wel de centrale afzuiging genoemd.
Verschil ventilatiesystemen
Een warmte terugwin installatie kan ook werken als mechanische ventilatie. Het verschil zit hem erin dat het systeem niet alleen afzuigt, maar ook schone lucht terugblaast. Daarbovenop kan een slimme warmtewisselaar in het systeem schone lucht ook direct verwarmen. Vaak wordt een ventilatie systeem ook in de badkamer geplaatst. Tijdens het gebruik van de badkamer wordt er veel waterdamp geproduceerd, wat schimmel kan veroorzaken. Met de hulp van mechanische afzuiging, kan dit worden voorkomen.
Wil je 24 uur per dag ventileren en ook direct de woning verwarmen? Laat dan een wtw-installatie als mechanische ventilatie installeren.
Tips voor juist gebruik van de mechanische ventilatie
Onze tips voor een langdurig gebruik en een gezonde leefomgeving.
De voor- en nadelen van mechanische ventilatie
Wat is de levensduur van een mechanische ventilatiebox?
Laat je mechanische ventilatie vervangen als hij niet meer goed werkt of veel geluid maakt. Gemiddeld is een ventilatiebox na 15 jaar toe aan vervanging. In de afgelopen 15 jaar zijn de ventilatiesystemen doorontwikkeld en de nieuwe generatie werkt simpelweg veel beter.
Door je oude systeem te vervangen door een moderne box krijg je meer gezonde lucht in huis én bespaar je op energie. Het is dus een investering in je gezondheid die zich snel terugverdient.
Is mechanische ventilatie verplicht bij een verbouwing of nieuwbouwwoning?
Volgens het Bouwbesluit is sinds 2006 in elke nieuwbouwwoning mechanische ventilatie verplicht. Bij verbouwing van de woning is MV echter niet verplicht. Maar let op: wordt er een nieuwe keuken aan de woning gebouwd, dan is MV installeren weer wel verplicht. Lees je dus goed in voor je aan de verbouwing gaat beginnen.