Zilvervisjes; veel mensen hebben ze vast wel eens voorbij zien komen in huis. De kleine beestjes, vaak niet groter dan een centimeter, vinden het heerlijk om door vochtige en warme ruimtes te kruipen. Er zijn meerdere manieren om zilvervisjes te bestrijden, maar er is maar één echte manier om ze te voorkomen; goed ventileren! In deze blog lees je alles over hoe jij deze beestjes in je huis kunt voorkomen. En wanneer ze er dan toch zitten, hoe de zilvervisjes te bestrijden.
Wat zijn zilvervisjes?
Zilvervisjes zijn kleine insecten. Waar de naam het misschien doet vermoeden, zijn het dus geen échte visjes. De naam die ze hebben gekregen valt te danken aan hun zilverachtige kleur, hun schubben en de manier van voortbewegen. De insecten zijn ongevaarlijk voor mensen (zilvervisjes kunnen niet bijten of steken), maar het is wel onhygiënisch. Aan de pootjes van de zilvervisjes kunnen schimmels en bacteriën kleven. Wanneer dit bij je eten in de buurt komt, is het mogelijk dat je hier ziek van wordt. Voedsel waar zilvervisjes op hebben gezeten dien je dan ook altijd direct weg te gooien.
Het verschil tussen papiervisjes en zilvervisjes
Soms wil er nog wel eens verwarring ontstaan tussen zilvervisjes en papiervisjes. Dit is ook logisch, want de twee insecten lijken veel op elkaar. Toch is er een degelijk verschil; papiervisjes eten direct het papier op wat in boeken, tijdschriften of zelfs schilderijen zit. Zilvervisjes daarentegen eten de lijm op welke tussen deze boeken en tijdschriften zit. In lijm zitten namelijk dierlijk stoffen – en daar zijn zilvervisjes gek op. Wanneer deze beestjes zich in grote aantallen tussen deze voorwerpen bevinden, kan het zomaar zijn dat van de één op de andere dag jouw boek of tijdschrift uit elkaar valt.
Wat is de oorzaak van zilvervisjes?
Zilvervisjes komen bijvoorbeeld binnen via kieren en naden, of wanneer ze meeliften via andere spullen, de woning binnen. Wanneer het vochtig en warm is in een ruimte (rond de 25 graden) zullen ze zich het snelst vestigen en vermenigvuldigen. Dit geeft gelijk het belang van goede ventilatie in jouw woning aan.
Waarom wil je zilvervisjes voorkomen?
Het is niet zo dat ze gevaarlijk zijn voor jou, maar toch voorkom je ze liever. En zilvervisjes bijten of steken dan wel niet, maar alleen al om schade aan papierwerk of beddengoed te voorkomen heb je ze liever niet in huis. Wanneer je zilvervisjes in je huis hebt, is het meestal een teken dat je huis te vochtig en te warm is. Vooral ruimtes als badkamers, keukens en wc’s zijn plekken in huis waar deze beestjes zich vaak bevinden. Dit zijn over het algemeen namelijk de vochtigere plekken in huis. Dit kan ook andere problemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld schimmel in huis. Wanneer je zilvervisjes aan treft in je huis, is het dus van belang om hierop te anticiperen.
Komen zilvervisjes ook in bed voor?
Juist omdat zilvervisjes graag in warme en vochtige plekken kruipen is het bed een geliefde plek van ze. Doordat het bed wordt opgewarmd door je lichaamswarmte en je ’s nachts ook nog eens zweet, vinden dit soort insecten het heerlijk om zich tussen je lakens en dekens te verschuilen. Daarnaast vinden zilvervisjes het ook nog eens lekker om cellulose te eten. Cellulose zit in katoen, waardoor de kans op schade aan je lakens en beddengoed groot is. Maar hoe voorkom je nu dat ze in jouw bed belanden? Daarvoor is het belangrijk om dagelijks de slaapkamer goed te ventileren. Door de kamer goed te ventileren voorkom je dat deze beestjes het comfortabel vinden in jouw bed. En nog een tip; leg tijdens het ventileren het beddengoed open, zodat ook jouw bed goed gelucht wordt.
Zilvervisjes ook in nieuwbouwwoningen?
Je zou het misschien niet verwachten, maar juist in nieuwbouwwoning komen vaker zilvervisjes voor dan in oudere woningen. Dit heeft meerdere redenen – en deze zetten we hieronder voor je op een rijtje:
- Nieuwbouwwoningen zijn een stuk beter geïsoleerd dan oudere woningen. Dit zorgt ervoor dat het vaker warmer en vochtiger is binnen. In nieuwbouwwoningen is vaak gebruik gemaakt van de nieuwste technologie als het gaat om ventilatie;
- In nieuwbouwwoningen duurt het vaak enkele jaren voordat al het vocht uit de materialen als het hout en beton is verdampt.
Om zilvervisjes in jouw nieuwbouwwoning te voorkomen is het goed om de woning continu te ventileren. Op deze manier kunnen de ruimtes goed luchten en zal het al snel minder warm en vochtig zijn. Het ventileren van je woning kan op meerdere manieren: zo kan je ramen tegen elkaar openzetten, maar ook een warmte terugwin installatie kan oplossing bieden. Hiermee wordt de vuile lucht uit de woning gezogen en schone lucht de woning ingeblazen. Hierdoor zal het minder vochtig zijn in de woning en is de kans op deze beestjes een stuk kleiner.
Vier tips tegen het voorkomen van zilvervisjes
Zilvervisjes zijn dus insecten die je hoe dan ook wil voorkomen in je woning. Maar wat zijn nou de beste manieren om dit te doen? Hieronder zetten wij 4 tips op een rijtje die jou kunnen helpen bij het voorkomen van zilvervisjes in je woning.
Tip 1: ventileren is hét middel om zilvervisjes te voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Het is al een paar keer benoemd, maar goede ventilatie in huis zorgt ervoor dat zilvervisjes het niet prettig vinden om zich te huisvesten in jouw woning. Goede ventilatie vermindert de warme en vochtige plekjes in huis; en juist dit is hetgeen waar deze beestjes goed bij overleven. Doormiddel van goede ventilatie maak je het ze dus een stuk lastiger. Denk hierbij ook aan het ventileren van de kruipruimte onder de woning.
Tip 2: kieren en naden goed dichtkitten
De insecten verspreiden zich vooral via naden en kieren die zich in de woning bevinden. Door deze naden en kieren goed dicht te kitten voorkom je dat de zilvervisjes zich in rap tempo door de woning heen verspreiden.
Tip 3: controleer op lekkage
Bij plekken als wastafels en kranen kan het zo zijn dat er een (kleine) lekkage zit. Vaak zal het hier vochtig zijn. Dit is dan ook een mooie broedplaats voor zilvervisjes. Controleer dus goed op lekkages. En mocht je er één hebben, repareer dit dan zo snel mogelijk.
Tip 4: ruimte overlaten tussen de meubels en de muur
Dit klinkt misschien een beetje gek, maar je meubels iets van de muur afschuiven kan wel degelijk helpen bij het voorkomen van zilvervisjes. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er meer droge lucht tegen de muur komt. Dit voorkomt vochtigheid.
Vier tips voor het bestrijden van zilvervisjes
Ondanks dat je er alles aan gedaan hebt, kan het soms toch voorkomen dat je te maken krijgt met zilvervisjes in de woning. Er zijn een hoop manieren om ze dan te bestrijden. Hieronder zullen wij een aantal van de bekendste manieren om zilvervisjes te bestrijden op een rijtje zetten.
Tip 5: peper als natuurlijk bestrijdingsmiddel
Ben jij dan toch zilvervisjes tegengekomen? Gooi dan peper op de plekken waar je de insecten bent tegengekomen. De zilvervisjes eten de peper op. Dit is giftig en dus dodelijk voor ze. Dit maakt peper één van de beste natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen deze beestjes.
Tip 6: gebruik een toiletblokje om zilvervisjes te bestrijden
Een simpel toiletblokje kan al helpen bij het bestrijden van zilvervisjes. Maak een klein sneetje in het cellofaan wat om het toiletblokje heen zit. Let op; maak dit sneetje niet zo groot, want het is een erg sterke geur. Leg de opengesneden toiletblokjes op de plekken waar de zilvervisjes zitten. De sterke geur zullen de insecten niet overleven.
Tip 7: stofzuig regelmatig alle gaten en kieren in huis
Er is een grote kans dat de zilvervisjes hun eitjes leggen in de gaten en kieren van jouw huis. Wanneer je deze regelmatig stofzuigt, zorg je ervoor dat een verdere voortplanting van de insecten uitblijft. Zilvervisjes kunnen tot wel 20 eitjes per dag leggen, dus het is noodzakelijk om dit regelmatig te doen.
Tip 8: etherische oliën om zilvervisjes te bestrijden
Een veelgebruikt middel om zilvervisjes te bestrijden zijn etherische oliën. De sterke geur van etherische oliën tasten de geur- en smaaksensoren van deze insecten aan. Komen de insecten in contact met de olie? Dan zullen ze sterven. Ze vinden voedsel via hun geur- en smaaksensoren – en juist dit proces wordt verstoord door de etherische olie. Een veel gebruikte etherische olie is die op basis van lavendel. Deze is makkelijk te verkrijgen bij (online) drogisten. Door de olie op stukken stof te druppelen en deze te verspreiden door het huis, bij voorkeur dicht bij naden en kieren, gaan de beestjes dood.
Goede ventilatie is belangrijk voor je gezondheid
Alle bovenstaande tips kunnen helpen bij het bestrijden van zilvervisjes in huis. Toch is goede ventilatie in de woning de beste manier om de beestjes te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk voor je eigen gezondheid om de woning goed te ventileren. Onvoldoende ventilatie zorgt voor schimmels en huisstofmijt. Je kunt dan last krijgen van klachten als benauwdheid, hoesten en hoofdpijn. Zeker nu tegenwoordig de huizen veel beter geïsoleerd zijn is het belangrijk om goed te ventileren. In slecht geïsoleerde huizen vindt natuurlijke ventilatie plaats door de kieren en naden, maar in huizen met moderne isolatie is dit niet het geval. Een mechanisch ventilatiesysteem zuigt door middel van een buizensysteem de oude lucht naar buiten, terwijl er frisse lucht via een ander kanaal naar binnenkomt.