Zoals we vaak benadrukken, speelt ventilatie een belangrijke rol voor een gezond binnenklimaat, omdat het helpt bij het verwijderen van vervuilde en vochtige lucht uit je huis. De afgelopen jaren zijn er veel trends op het gebied van ventilatietechnologie geweest. Hieronder vertellen wij je meer over de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Warmteterugwinningsinstallatie (WTW)

Een WTW-installatie is een belangrijke ontwikkeling. De installatie bestaat uit een ventilator, afzuiging en inlaat. Met een WTW-unit wordt voortdurend verse lucht van buiten naar binnen gezogen. Dit lijkt op mechanische ventilatie, maar de WTW-unit doet nog iets extra’s: warme vervuilde lucht stroomt van binnen naar buiten, waarbij de warmte wordt ‘overgedragen’ aan de koude verse lucht die van buiten komt. Een WTW-unit valt onder balansventilatie en uiteindelijk zorgt het voor het verlagen van energiekosten.

Internet of Things (IoT)

IoT wordt ook steeds vaker gebruikt. Deze ventilatiesystemen kunnen worden gekoppeld aan slimme apparaten, zoals thermostaten en mobiele telefoons. Hierdoor kun je het systeem op afstand bedienen, wat ideaal is als je je huis wilt voorverwarmen voordat je thuiskomt.

Hybride ventilatie – Mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie

Een van de populairste trends is hybride ventilatie. Dit is een combinatie van mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie. Met natuurlijke ventilatie bedoelen we dat je roosters of ramen opent voor frisse lucht. Als de frisse lucht op deze manier niet voldoende is, komt mechanische ventilatie om de hoek kijken. Mechanische ventilatie is een systeem dat de lucht constant ververst, waarbij vuile lucht uit de woning wordt gezogen en schone lucht van buiten wordt binnengebracht via ramen, deuren en kieren.

Overige trends

Naast de bovenstaande trends zijn er nog een aantal andere ontwikkelingen op het gebied van ventilatie. Er zijn ventilatiesystemen die gebruik maken van sensoren om de luchtkwaliteit te meten. Er zijn ook systemen die geluidsarme ventilatoren gebruiken. Zo blijft de markt voor ventilatietechnologie in beweging.

Tips voor het kiezen van een ventilatiesysteem

Bij het maken van de juiste keuze voor een ventilatiesysteem is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

• Hoeveel personen?

• Hoe groot is de woning?

• Mate van vervuiling?

• Wat wil je uitgeven?

Lieshout Ventilatie kan u helpen bij het kiezen van het juiste ventilatiesysteem voor uw woning.

Relevante blogs

  • De mechanische ventilatie lekt water! Wat nu?

    Je hebt dus geconstateerd dat de mechanische ventilatie water lekt. Het is belangrijk om nu snel in actie te [...]

  • Help! Hoe bespaar ik op mijn energiekosten met behulp van een WTW-unit?

    Besparen op de energiekosten. Het lijkt misschien moeilijker dan dat het is. Met enkele aanpassingen in het huis kan [...]

  • De impact van warmtepompen op de waarde van je woning

    Iedereen weet dat de huizenmarkt constant verandert. Wat vroeger waardevol leek, kan nu anders worden gezien. Maar één ding blijft [...]