Stankoverlast veroorzaakt door de mechanische ventilatie is niet alleen erg vervelend, maar kan mogelijk ook nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. Wanneer de mechanische ventilatie stinkt kan dit meerdere oorzaken hebben. Lieshout Service vertelt u over de oorzaken en welke oplossingen mogelijk zijn.

De oorzaken van een stinkende mechanische ventilatie

De mechanische ventilatie stinkt mogelijk door de volgende oorzaken:

Opgehoopte vuilresten in de luchtkanalen

Wanneer het ventilatiesysteem onvoldoende onderhouden worden kunnen vuilresten ophopen in de luchtkanalen. Je kan je zo voorstellen dat na verloop van tijd deze vuilresten stankoverlast kunnen veroorzaken. Schone buitenlucht blaast deze stank namelijk zo de woning in.

Stinkende buitenlucht wordt de woning binnengezogen

Wanneer je denkt dat de stank van buitenaf komt is het goed om de oorzaak te achterhalen. Vaak is de bron dicht bij de luchtroosters aanwezig.

De condensafvoer (sifon) van het ventilatiesysteem staat droog

Wanneer de sifon onder de unit droog staat kan dit rioollucht tot gevolg hebben. Het is dus goed om te controleren of er nog voldoende water in de zwaanhals zit. Wanneer dit niet het geval is, dient de sifon gevuld te worden met water.

Stankoverlast door gedeelde ventilatiekanalen

Dit is een veelvoorkomend probleem bij appartementencomplexen. Ventilatiekanalen worden vaak gedeeld met meerdere appartementen. Wanneer de afzuiging aangesloten zit op het centrale ventilatiesysteem kunnen nare geurtjes van de buren het appartement in worden geblazen.

Stankoverlast van de mechanische ventilatie verhelpen

Een stinkend ventilatiesysteem kan dus meerdere oorzaken hebben. Er valt dus niet altijd direct vast te stellen waar de stank vandaan komt. De installateurs van Lieshout Service hebben echter kennis en apparatuur in huis om de oorzaak snel te achterhalen.

Stankproblemen met de mechanische ventilatie voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor een stinkend ventilatiesysteem. Om stankoverlast te voorkomen is juiste installatie van het ventilatiesysteem noodzakelijk. Luchtroosters dienen bijvoorbeeld goed afgesteld te staan zodat schone lucht in huis kan worden gezogen. Ook de ventilatiebox en ventilatiekanalen dienen daarnaast zo afgesteld te worden dat alle vuile binnenlucht weer naar buitengezogen wordt.

Relevante blogs

  • Ventilatie in de keuken is onmisbaar

    Misschien heb je het tijdens het koken niet helemaal door, maar er komt tijdens het koken een veelvoud aan [...]

  • Help! Mijn mechanische ventilatie maakt lawaai

    Maakt jouw mechanische ventilatie lawaai? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Lieshout Service vertelt je graag meer over deze oorzaken en [...]

  • Nieuwe ventilatietrends

    Zoals we vaak benadrukken, speelt ventilatie een belangrijke rol voor een gezond binnenklimaat, omdat het helpt bij het verwijderen [...]