Stankoverlast veroorzaakt door de mechanische ventilatie is niet alleen erg vervelend, maar kan mogelijk ook nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. Wanneer de mechanische ventilatie stinkt kan dit meerdere oorzaken hebben. Lieshout Service vertelt u over de oorzaken en welke oplossingen mogelijk zijn.

De oorzaken van een stinkende mechanische ventilatie

De mechanische ventilatie stinkt mogelijk door de volgende oorzaken:

Opgehoopte vuilresten in de luchtkanalen

Wanneer het ventilatiesysteem onvoldoende onderhouden worden kunnen vuilresten ophopen in de luchtkanalen. Je kan je zo voorstellen dat na verloop van tijd deze vuilresten stankoverlast kunnen veroorzaken. Schone buitenlucht blaast deze stank namelijk zo de woning in.

Stinkende buitenlucht wordt de woning binnengezogen

Wanneer je denkt dat de stank van buitenaf komt is het goed om de oorzaak te achterhalen. Vaak is de bron dicht bij de luchtroosters aanwezig.

De condensafvoer (sifon) van het ventilatiesysteem staat droog

Wanneer de sifon onder de unit droog staat kan dit rioollucht tot gevolg hebben. Het is dus goed om te controleren of er nog voldoende water in de zwaanhals zit. Wanneer dit niet het geval is, dient de sifon gevuld te worden met water.

Stankoverlast door gedeelde ventilatiekanalen

Dit is een veelvoorkomend probleem bij appartementencomplexen. Ventilatiekanalen worden vaak gedeeld met meerdere appartementen. Wanneer de afzuiging aangesloten zit op het centrale ventilatiesysteem kunnen nare geurtjes van de buren het appartement in worden geblazen.

Stankoverlast van de mechanische ventilatie verhelpen

Een stinkend ventilatiesysteem kan dus meerdere oorzaken hebben. Er valt dus niet altijd direct vast te stellen waar de stank vandaan komt. De installateurs van Lieshout Service hebben echter kennis en apparatuur in huis om de oorzaak snel te achterhalen.

Stankproblemen met de mechanische ventilatie voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor een stinkend ventilatiesysteem. Om stankoverlast te voorkomen is juiste installatie van het ventilatiesysteem noodzakelijk. Luchtroosters dienen bijvoorbeeld goed afgesteld te staan zodat schone lucht in huis kan worden gezogen. Ook de ventilatiebox en ventilatiekanalen dienen daarnaast zo afgesteld te worden dat alle vuile binnenlucht weer naar buitengezogen wordt.

Relevante blogs

  • De voordelen van een WTW-unit

    Een WTW-unit, waarschijnlijk heb je deze term al eens voorbij horen komen. WTW is een afkorting voor een warmte terugwin [...]

  • Hoe kan ik mijn WTW-unit het beste onderhouden?

    Een WTW-unit is een essentieel onderdeel van een moderne woning. Een WTW-unit zorgt niet alleen voor het continu verversen van [...]

  • De rol van ventilatie

    De rol van ventilatie bij het verduurzamen van je huis!

    In de zoektocht naar een duurzamere levensstijl richten we ons vaak op zichtbare aspecten zoals zonnepanelen, isolatie en energiezuinige [...]