Er is een goeie reden waarom het afgeraden wordt om de mechanische ventilatie uit te zetten. Nieuwbouwwoningen vandaag de dag zijn zo goed geïsoleerd dat natuurlijke verluchting vrijwel onmogelijk is geworden. Waar in oudere woningen nog lucht door de gaten en kieren van de het huis heen komt is dit bij een nieuwbouwwoning vrijwel niet het geval. Wanneer jij in een nieuwbouw woont is de kans erg groot dat er een ventilatiesysteem aanwezig is. Het Bouwbesluit uit 2006 verplicht namelijk dat nieuwbouwwoningen voorzien zijn van een ventilatiesysteem.
Wat is het nut van ventilatie?
Maar waarom is ventilatie eigenlijk nodig? Er zijn verschillende redenen, maar de belangrijkste is dat er door ventilatie een gezond binnenklimaat ontstaat. Door het verversen van de lucht wordt vuile lucht vol met virusdeeltjes, stof, bacterieeën en schimmel naar buiten afgevoerd. Verder kan door koken en douchen een hoge luchtvochtigheid ontstaan. Zo komt er bij koken bijvoorbeeld schadelijke deeltjes fijnstof vrij. Wanneer er geen mogelijkheid is dit vocht tijdelijk af te voeren ontstaat condens en dat geeft schimmel de kans zich te vormen. Einde van de streep is ventilatie dus van nut voor je eigen gezondheid. Kans op ziekte is velen maler groter wanneer de woning niet wordt geventileerd of verlucht.
Mechanische ventilatie uitzetten voor kostenbesparing?
Ventilatiesystemen vandaag de dag zijn erg energiezuinig. Voor een stukje kostenbesparing hoef je het dus niet te doen. Nieuwere ventilatiesystemen draaien op gelijkstroom. Een systeem op gelijkstroom kan tot wel 80 euro per jaar besparen t.o.v. een systeem met wisselstroom. Investeren in een nieuw ventilatiesysteem op gelijkstroom is dus zo’n slecht idee nog niet.
Wanneer dan wel de ventilatie uitzetten?
Wanneer zich een calamiteit voordoet en geadviseerd wordt middels een NL alert ruimen te sluiten is het verstandig het ventilatiesysteem uit te schakelen. Ook bij onderhoud van het systeem zet de monteur het systeem eigenlijk altijd uit. Verder is het dus altijd aan te raden het systeem aan te houden.