Een te vochtige kruipruimte is een groot probleem bij veel huishoudens. De oorzaak van een te vochtige kruipruimte is vaak dat de kruipruimte niet goed geventileerd wordt. Op deze manier blijft het vocht binnen de kruipruimte en dit kan zorgen voor een vervelende geur en andere problemen. Graag vertellen wij waarom het ventileren van de kruipruimte belangrijk is en hoe je dit het beste kan aanpakken.

Wat is een kruipruimte?

Een kruipruimte komt vooral voor bij woningen welke gebouwd zijn voor de jaren 80. De kruipruimte is de ruimte welke zich bevindt tussen de vloer van de begane grond en de ondergrond van de woning. De kruipruimte is een plek waar vaak belangrijke leidingen lopen. Daarnaast vormt het ook een soort buffer tussen de ondergrond en de vloer, zodat deze niet in aanraking komen met elkaar. De kruipruimte is vaak te bereiken via een luik in de vloer.

Waarom is het goed om de kruipruimte te ventileren?

In het bouwbesluit is opgenomen dat het ventileren van de kruipruimte niet meer verplicht is. Toch is het goed ventileren van de kruipruimte iets wat je veel problemen kan besparen. We zetten een aantal problemen voor je op een rijtje:

  • Door de kruipruimte goed te ventileren voorkom je dat er een muffe geur in huis gaat hangen. Het is erg lastig om de vloer helemaal luchtdicht te maken. Daardoor zijn er openingen waar een vervelende geur doorheen kan komen;
  • Vanuit de grond komt er radongas naar boven. Dit is een natuurlijk gas, en kan nergens naartoe wanneer de kruipruimte niet goed geventileerd wordt. Door openingen kan dit gas dan in de woning terecht komen;
  • Schimmels groeien het hardst op vochtige plekken. Door de kruipruimte goed te ventileren voorkom je dat er schimmel in huis gaat groeien.

Water in de kruipruimte

Regelmatig komt het voor dat er water in de kruipruimte staat zonder dat de bewoners dit doorhebben. Door bijvoorbeeld een gebroken of lekkende riolering kan er een laag water ontstaan in de kruipruimte. Het is belangrijk om de oorzaak van een laag water door de loodgieter te onderzoeken. Je wilt namelijk niet dat het water zorgt voor optrekkende schimmel langs de muren welke schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook kan het voorkomen dat er zilvervisjes via de kruipruimte je woning inkomen, ook dit is geen prettig idee.

Is het nog verplicht om de kruipruimte te ventileren?

Regels over het ventileren van de kruipruimte zijn opgenomen in het bouwbesluit. Hierin staat dat het niet verplicht is om de kruipruimte te ventileren. Wanneer de kruipruimte van jouw woning volledig geïsoleerd is zal goede ventilatie niet noodzakelijk zijn. Toch is er óók dan een kans dat radongas en schimmels via naden en kieren jouw woning betreden. Het goed ventileren van de kruipruimte voorkomt dit.

De kruipruimte ventileren: zo werkt het

Er zijn verschillende manieren om de kruipruimte goed te ventileren. Het is afhankelijk van de situatie welke manier het meest effectief is. Het is te allen tijde aan te raden om een specialist de ventilatie van de kruipruimte te laten regelen. Een specialist kan met zijn ervaring goed in kaart brengen hoeveel ventilatie er nodig is en welke manier het best past bij de situatie.

  • Wanneer er een spouwmuur aanwezig is wordt er over het algemeen gebruik gemaakt van spouwmuurventilatie. Spouwmuurventilatie zorgt ervoor dat de luchtspouw tussen de buiten- en de binnenmuur wordt gebruikt om de kruipruimte op een juiste manier te ventileren. In beide muren worden gaten gemaakt, en door het plaatsen van verschillende ventilatieroosters zorg je voor voldoende ventilatie.
  • Maar wat nu als jouw woning geen spouwmuur heeft? Door stukken PVC-buis in bochten van 90 graden aan elkaar te lijmen maak je een ventilatiekoker. De stukken PVC-buis dienen in een lengte van 50 centimeter afgezaagd te worden. Daarna is het noodzakelijk om bij de buitengevel een kuil van ook 50 centimeter te graven, en vervolgens een gat te boren naar de kruipruimte toe. Door deze ventilatiekokers bij elke hoek van het huis te plaatsen wordt er gezorgd voor een constante luchtstroom door de kruipruimte.

De kruipruimte staat in directe verbinding met de woning. Een slecht klimaat in de kruipruimte kan doorslaan naar de rest van de woning, en dit heeft schadelijke gevolgen voor zowel de woning als de gezondheid. Iets wat je koste wat kost wil voorkomen.

Welke ventilatie er precies nodig is hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan de grootte van de kruipruimte en de staat waarin de kruipruimte zich bevindt. Een vuistregel is dat er één ventilatiekoker nodig is per 12 vierkante meter, maar toch is het aan te raden om dit te laten beoordelen door een specialist.

Relevante blogs

  • 5 tekenen dat uw ventilatiesysteem onderhoud nodig heeft!

    In ons dagelijks leven geven we vaak weinig aandacht aan de belangrijke maar vaak onopgemerkte systemen in onze huizen, [...]

  • Nieuwe ventilatietrends

    Zoals we vaak benadrukken, speelt ventilatie een belangrijke rol voor een gezond binnenklimaat, omdat het helpt bij het verwijderen [...]

  • Hoe kan mechanische ventilatie helpen bij gezondheidsklachten

    Heb jij in je huis last van een slechte ventilatie? Dan is de kans aanwezig dat je hierdoor last [...]