Schimmel in huis kan een hardnekkig probleem zijn. Het is eigenlijk altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Misschien zit je met je handen in het haar en heb je werkelijk waar geen idee hoe het zo vochtig in huis kan zijn. Laten we de oorzaken, gevolgen en uiteindelijke oplossingen eens op een rijtje zetten. Dan kan je voor eens en altijd afrekenen met die hardnekkige schimmel.

Wat is de oorzaak van schimmel in huis?

Vocht is de groeibodem voor schimmel. Wanneer de luchtvochtigheid in huis dus hoog is kan er in de loop der tijd schimmel ontstaan. Er kan een hoge luchtvochtigheid in huis ontstaan door gebrek aan voldoende ventilatie, maar het probleem kan ook hardnekkiger zijn. Zo kan schimmelvorming ook het gevolg zijn van een verborgen lekkage. Laten we alle mogelijkheden eens op een rijtje zetten om de mogelijke oorzaak te achterhalen.

Schimmel door een te hoge luchtvochtigheid

De oorzaak welke veelal voorkomt is een te hoge luchtvochtigheid in huis. Een te hoge luchtvochtigheid ontstaat veelal in ruimtes waar vocht zich makkelijk kan vormen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de badkamer of keuken, maar ook andere ruimtes in huis kunnen vochtig worden. Vanaf het moment dat de luchtvochtigheid boven de 60% uitkomt ontstaat er een klimaat welke ideaal is voor de vorming van schimmel. Deze luchtvochtigheid kan zich veelal vormen wanneer de ruimte onvoldoende wordt geventileerd. Ventilatie van de ruimte is dus ontzettend belangrijk om de hoeveelheid vocht af te kunnen voeren. Ventileren kan op een aantal manieren:

  • Een ventilatiesysteem kan de vochtige lucht afvoeren
  • De ramen kunnen opengezet worden zodat de vochtige lucht via het raam kan verdwijnen

Schimmel op vochtige muren en plafonds

Een andere oorzaak is vocht welke direct uit de muren of het plafond zelf komt. Dit kan optrekkend- of doorslaand vocht zijn. Optrekkend vocht is veelal de oorzaak van een ontbrekende waterkering. Een waterkering voorkomt dat grondwater opgezogen kan worden door de muren. Dit is een laagje tussen/in de muur welke het onmogelijk maakt dat water vanuit de grond de muren in kan trekken. Bij doorslaand vocht zit het net even anders. Doorslaand vocht is een veelvoorkomend probleem bij poreuze muren. Neerslag op de muren trekt door de muren heen en zo is na enkele tijd vocht aan de binnenkant van de muur zichtbaar. Maar er zijn ook een aantal andere oorzaken welke voor doorslaand vocht kunnen zorgen. Wanneer de gevel beschadigd is ontstaat er een mogelijkheid dat vocht door de beschadiging heentrekt. Ook kan een verkeerd afgewerkte buitenmuur, een dakgoot die lekt of spleten tussen de gevels zorgen voor doorslaand vocht. Controleer dus ook altijd deze punten om de mogelijke oorzaak te achterhalen.

Schimmel door lekkage van leidingen

Nog een laatst mogelijke oorzaak van schimmel in huis is lekkage van leidingen. Deze oorzaak is in veel gevallen pas te achterhalen als het leed al geschied is. De lekkage wordt pas duidelijk wanneer er vochtplekken of schimmel op de muur ontstaat. Wanneer je het vermoeden hebt dat ergens in de woning lekkage plaatsvindt is het verstandig om een expert in te schakelen. Zij kunnen daadwerkelijk achterhalen of lekkage de oorzaak is en kunnen adviseren hoe dit probleem verholpen dient te worden. Bij langdurige lekkage welke voor meerdere vochtplekken door het huis zorgt is de bron vaak moeilijker te achterhalen. De schade kan op dat moment al groot zijn en dus is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een expert langskomt welke aan de slag gaat met het oplossen van het probleem.

Wat zijn de gevolgen van schimmel in huis?

Buiten het feit dat schimmel er ontzettend smerig uitziet kan het ook nog eens voor een aantal problemen en gevaren zorgen waar je niet op zit te wachten. Zo kan bijvoorbeeld je huis beschadigen wanneer schimmel ongestoord zijn gang kan gaan. Ook kan schimmel zorgen voor gezondheidsproblemen wat het erg onaangenaam maakt om voor langere tijd in de woning te verblijven. We hebben de gevolgen van schimmel op een rijtje gezet om voor bewustwording van de problemen en gevaren te zorgen.

De woning kan door schimmel beschadigen

Wanneer schimmel zich op de oppervlakte vestigt zijn in het beginstadium zwarte plekken te zien die in de loop der tijd groter en erger worden. In het beginstadium kunnen deze plekken nog niet zoveel kwaad. Maar wanneer de schimmel niet tijdig verwijderd wordt kan het oppervlak aangetast worden. Veelal is deze aantasting terug te zien in een steeds zwakker wordend oppervlak. Zo kan behang van de muur loslaten of verf van de muur afbrokkelen. Wanneer de kruipruimte onder de woning niet goed geventileerd wordt, kan dit ook zorgen voor schimmelvorming. Als schimmel niet tijdig bestreden wordt of de vochtproblemen aanhouden dan kan ook het pleisterwerk afbrokkelen. En dat kan een hoop kosten met zich meebrengen om te herstellen.

Schimmel kan in hout trekken en zo gevaar voor de houtconstructie veroorzaken

Hout dat langdurig vochtig is kan ook een broedplaats voor schimmels zijn. Nu is schimmelvorming in de kozijnen niet wenselijk, maar is per definitie niet direct een acuut gevaar voor de leefbaarheid. Maar wanneer schimmel eenmaal in de houtconstructie van de woning is getrokken kan er dus wel een acuut gevaar voor de leefbaarheid ontstaan. De kwaliteit van de houtconstructie vermindert bij langdurige vochtproblemen en kan gaan rotten. Het staat vast dat een woning met houten constructie dus goed beschermt dient te worden tegen vocht.

Schimmel kan voor muffe geurtjes in huis zorgen

Nog een laatste bijkomend gevolg van schimmel is dat het voor muffe geurtjes in huis kan zorgen. Niet erg wenselijk wanneer er gasten over de vloer komen. Deze muffe geurtjes kunnen ook in kleding en beddengoed gaan trekken. Die muffe geurtjes zijn meestal een combinatie van schimmel en bacteriën welke ook op schimmel aanwezig is. Stop het textiel in de wasmachine en je bent zo van de muffe geurtjes af.

Schimmel is schadelijk voor de gezondheid

We weten inmiddels dat schimmel en vochtproblemen grote schade aan de woning kan veroorzaken. Maar kan je ook ziek worden van schimmel? Laten we vooropstellen dat je gezondheidsproblemen kan krijgen van schimmel. Bovendien is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat schimmels tot gezondheidsklachten kunnen leiden. Bij het inademen van schimmels kunnen er klachten met de luchtwegen ontstaan. Deze klachten zijn benauwdheid, astmatische klachten, luchtwegirritatie en hoestbuien. Deze symptomen zijn vaker terug te zien bij jonge kinderen en mensen met luchtwegproblemen en een verzwakt immuunsysteem.

Is schimmel in de badkamer gevaarlijk?

Net als voor alle ruimtes in huis is schimmel in de badkamer ook schadelijk voor de gezondheid. Nu kan een klein schimmelplek wat in de loop der tijd is ontstaan nog niet zoveel kwaad. Alleen bij langdurige schimmelplekken op grote oppervlakte kunnen er wel gezondheidsklachten optreden. Bijkomend nadeel van de badkamer is dat bij geen of slechte ventilatie de badkamer binnen een mum van tijd een schimmelfabriek is. Dan kan schimmel in de badkamer dus al snel gevaarlijk worden.

Hoe ontstaat én voorkom ik schimmel in de badkamer

Schimmel in de badkamer is een veelvoorkomend probleem. En dit probleem wordt meestal veroorzaakt door de (ontbrekende) afzuiging in de badkamer. Wanneer vocht geen mogelijkheid heeft om de badkamer te verlaten ontstaat condens op het oppervlak van de badkamer. Wanneer vochtproblemen voor langere tijd aanhouden ontstaat er schimmel in de badkamer. Dit kan al binnen enkele dagen tot weken optreden en wordt erger wanneer het probleem niet opgelost wordt. Afzuiging is dus het sleutelwoord wat betreft schimmel in de badkamer. Zorg dat deze aanwezig is en ook goed werkt.

Is schimmel in de slaapkamer gevaarlijk?

Vanzelfsprekend is dat óók schimmel in de slaapkamer gevaarlijk kan zijn. Maar dat hangt af van de grootte van de schimmelplekken en de periode dat schimmelproblemen aanhouden. Wat de slaapkamer echter anders maakt dan andere ruimtes is dat men hier geruime tijd verblijft in de nachtelijke uren. De hoeveelheid schimmel welke ingeademd wordt is zo vele malen groter dan wanneer men even in de badkamer staat om te douchen. Bij schimmel in de slaapkamer kunnen zo dus eerder gezondheidsproblemen ontstaan omdat men langdurig bloot wordt gesteld aan schimmel.

Welke schimmels zijn er allemaal in huis en is de een gevaarlijker dan de ander?

Wereldwijd zijn er op dit moment ongeveer 100.000 schimmelsoorten ontdekt. Geschat wordt echter dat het er nog veel meer soorten zijn dan nu bekend is. In huis komen gelukkig minder soorten schimmels voor. Veelvoorkomende schimmels in huis zijn:

  • Stachybotrys (zwarte schimmel)
  • Aspergillus
  • Cladosporium
  • Alternaria

De een is uiteraard gevaarlijker dan de ander. Zo is de Stachybotrys de bekende zwarte schimmel welke voor veel overlast zorgt in woningen en tot gezondheidsklachten kan leiden.

Hoe ontstaat zwarte schimmel?

Zwarte schimmel ontstaat meestal in een vochtige ruimte waar de temperatuur tussen de 17 en de 25 graden ligt. De ruimte waar zwarte schimmel dan ook vaak optreedt is de badkamer. Zonder enige ventilatie kan deze ruimte makkelijk vocht vasthouden en door het warme water van de douche loopt de temperatuur snel op. Maar je komt zwarte schimmel niet alleen tegen in de badkamer. Zwarte schimmel kan door het gehele huis voorkomen op muren, het plafond, kozijnen en het interieur.

Hoe ontstaat witte schimmel?

Eigenlijk is witte schimmel helemaal geen schimmel, maar toch kan het dezelfde problemen veroorzaken als zwarte schimmel en kan bovendien schadelijk zijn voor de gezondheid. Witte schimmel kan je herkennen aan de pluizige muuraanslag. Het ontstaat door optrekkend vocht en is in wezen een chemische reactie. Salpeterzuur reageert met materialen op de muur waarna deze witte ‘schimmel’ dus ontstaat. Het probleem met witte schimmel is dat het nog meer vocht aantrekt. Wanneer witte schimmel dus niet tijdig wordt verwijderd kunnen de vochtproblemen alleen maar groter worden. Dan kan er namelijk op den duur ook zwarte schimmel ontstaan.

Hoe kan ik schimmel in huis verwijderen?

Wanneer schimmel zich eenmaal gevormd heeft dan wil je er ook zo snel mogelijk weer vanaf komen. Natuurlijk is het belangrijk om eerst de bron aan te pakken, maar wanneer schimmel zich heeft gevestigd gaat het niet zomaar weg. Er zijn verschillende manieren om schimmel te verwijderen. Probeer schimmel eerst met soda te verwijderen. Dit middel is milieuvriendelijk en erg effectief. Meng ongeveer 6 gram soda met 1 liter water. Afhankelijk van de grootte van het schimmelplek zou je meer middel aan kunnen maken. Wat je verder nu nog nodig hebt is een harde borstel om de schimmel te verwijderen en een mondkapje. De schimmeldeeltjes welke loskomen bij het borstelen zijn schadelijk voor de gezondheid. Wanneer de schimmel lastig valt te verwijderen is bleekmiddel ook nog een optie. Je mengt dan ongeveer 25 milliliter met 1 liter water. Met een spons dep je op het schimmelplek en na 24 uur zou je de schimmel er zo af kunnen spoelen. Wat nu nog rest is het herstellen van de muur of het plafond.

Schimmel in ventilatiesysteem

Wanneer schimmel zich ophoopt in de ventilatiekanalen van jouw ventilatiesysteem kan dit erop duiden dat de ventilatie niet goed werkt. Uiteindelijk zal deze schimmelvorming zorgen voor een nog slechter functionerend ventilatiesysteem en verslechtert ook het binnenklimaat in jouw woning. Tijd om in actie te komen dus.

Oorzaken voor schimmel in ventilatiesysteem

Het ventilatiesysteem functioneert onvoldoende

Meestal ontstaat schimmelvorming in de ventilatiekanalen wanneer de vuile lucht onvoldoende afgevoerd kan worden. Vochtige lucht blijft in de kanalen hangen en dit geeft schimmel de kans zich te vormen en op te hopen. Wanneer de vuile lucht onvoldoende afgevoerd kan worden duidt dit meestal op een niet goed functionerende ventilatiebox.

Wanneer de ventilatiebox onvoldoende functioneert kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan het ventilatiesysteem onvoldoende onderhouden zijn waardoor vuilophoping ontstaat. Het kost de ventilatiebox dan meer moeite om de vuile lucht af te voeren. Ook bij verouderde systemen zien we vaak problemen met schimmelvorming. Is jouw ventilatiebox ouder dan 15 jaar? Dan is de mechanische ventilatie vervangen een oplossing voor het probleem. Een nieuwe ventilatiebox heeft weer voldoende vermogen om de vuile lucht af te voeren. Laat wel eerst jouw ventilatiesysteem reinigen voordat deze weer in gebruik genomen wordt. Bij reiniging wordt alle schimmel verwijderd en creëer je weer een optimaal binnenklimaat in jouw woning.

Kan ik schimmel in mijn ventilatiesysteem zelf verwijderen?

Om schimmelvorming uit de ventilatiekanalen te verwijderen is een luchtkanaal reiniger nodig. Een stuk gereedschap wat eigenlijk alleen ventilatiespecialisten in bezit hebben. We raden dan ook aan dit uit te besteden aan de monteurs van Lieshout Service. Zij kunnen schimmelvorming en andere vuilresten uit de ventilatiekanalen verwijderen. Ook zorgen zij voor verder onderhoud zodat het ventilatiesysteem weer optimaal werkt.

Relevante blogs

  • Wat is de waarde van ventileren in de winter?

    Zodra kou in aantocht is sluiten we het liefst alle ramen, deuren en roosters. Niet alleen om het binnen [...]

  • Kruipruimte ventileren: waarom en hoe pak je het aan?

    Een te vochtige kruipruimte is een groot probleem bij veel huishoudens. De oorzaak van een te vochtige kruipruimte is [...]

  • condens in de badkamer

    Condens in de badkamer: hoe voorkom je het?

    Een warme douche nemen na een lange dag is een heerlijke manier om te ontspannen. Maar wat minder ontspannend [...]