De badkamer kan één van de vochtigste plekken in huis worden wanneer vochtige lucht onvoldoende afgevoerd wordt. Wanneer vochtige lucht niet afgevoerd kan worden gaat deze lucht condenseren en daalt de condens neer op de oppervlakten in de badkamer. Dit geeft schimmel een optimaal klimaat om zich te vormen. Echter minder optimaal voor jou en je huisgenoten. Hoe zorg je voor voldoende afzuiging in de badkamer om vochtige lucht af te voeren? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Allereerst: waar kan je een te vochtige badkamer aan herkennen?

 • Condens op de ramen, spiegels en/of tegels
 • Schimmelvorming aan de muur, het plafond of op de grond
 • Een muffe lucht
 • Verf en/of stucwerk dat loskomt van de muur of het plafond
 • Vochtplekken op verf en/of stucwerk.

Badkamerventilator aangesloten op de mechanische ventilatie

Tegenwoordig beschikken veel woningen over mechanische ventilatie. Dit ventilatiesysteem heeft in verschillende ruimtes in de woning ventielen waar de lucht mee afgezogen wordt. Ook in de badkamer. Wanneer je gaat douchen zet je de stand van de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Dit geeft het systeem voldoende vermogen om de vochtige lucht af te voeren. Het afvoeren van vochtige lucht voorkomt ook dat er zilvervisjes kunnen intrekken in je badkamer. 

Een inbouwventilator nemen voor afzuiging in de badkamer

Wanneer je over mechanische ventilatie beschikt is een inbouwventilator de meest logische keuze. Deze ventilator wordt in het ventilatiekanaal geplaatst en geeft minimale geluidshinder.

Kies voor een opbouwventilator als je geen mechanische ventilatie hebt

Wanneer je niet over mechanische ventilatie beschikt is de opbouwventilator een populaire oplossing. Dit type ventilator kan eenvoudig aan het plafond of de muur worden gemonteerd en zuigt de vochtige direct naar buiten toe.

Andere manieren om de badkamer te ventileren

Nu kan het installeren van afzuiging in de badkamer vrij ingrijpend zijn en is daarom niet altijd de meest geschikte oplossing. Om toch zoveel mogelijk vocht uit de badkamer te laten kan je de volgende tips opvolgen:

 • Beschikt jouw badkamer over een ventilatierooster? Zet deze dan altijd open. Indien je deze niet hebt is het aan te raden een kiepraam op een klein kiertje te zetten
 • Ruim vochtige, gebruikte handdoeken direct op na het douchen
 • Maak spiegels en andere oppervlakten droog na het douchen
 • Kies voor isolatieglas om de ruimte zo goed mogelijk te isoleren

Relevante blogs

 • Kruipruimte ventileren: waarom en hoe pak je het aan?

  Een te vochtige kruipruimte is een groot probleem bij veel huishoudens. De oorzaak van een te vochtige kruipruimte is [...]

 • Isolatieglas: bespaar meer dan ooit met isolerend glas

  Het gebruik van isolatieglas is vandaag de dag een veel besproken onderwerp. Zeker in tijden waarin de gas- en energieprijzen [...]

 • Top 4 veel gemaakte ventilatiefouten

  Het hebben van goede ventilatie is belangrijk. Het zorgt voor het afvoeren van vocht en vuile lucht en zorgt [...]