Zodra kou in aantocht is sluiten we het liefst alle ramen, deuren en roosters. Niet alleen om het binnen lekker warm te houden, maar ook om energie te besparen. Toch is het niet verstandig om alles gesloten te houden. Het binnenklimaat is hierdoor niet optimaal. Wij vertellen je waarom ventileren in de winter zo belangrijk is en hoe je dit het beste kunt doen.

Wat is het belang van ventileren in de winter?

Het doel van ventileren is om de binnenlucht van de woning te verversen. Vervuilde binnenlucht brengt namelijk verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Door ramen, deuren en roosters gesloten te houden kan er geen schone lucht in huis worden gezogen en is er dus géén optimaal binnenklimaat.

De beste oplossing voor ventileren tijdens de wintermaanden

Het is begrijpelijk dat ramen, deuren en roosters gesloten blijven in de winter. Het kost zo een vermogen aan energie om de woning warm te houden. Om de binnenlucht tijdens de wintermaanden toch te kunnen verversen én geen warmte te verspillen is een warmte terugwin installatie de beste oplossing. Deze installatie zorgt ervoor dat de binnenlucht ververst wordt met buitenlucht zonder warmte te verspillen. Dit doet het systeem door de warme binnenlucht te gebruiken om de koude buitenlucht op te warmen.

Wat nu als je geen ventilatiesysteem hebt?

Wanneer er geen ventilatiesysteem aanwezig is in de woning kan er goed aan worden gedaan om de woning minstens eens per dag door te tochten. Doortochten kan gedaan worden door ramen tegen elkaar open te zetten voor ongeveer 15 minuten. Nadeel hiervan is wel dat er zo veel koude lucht de woning binnenstroomt wat zorgt voor energieverspilling. Maar nog altijd liever dat dan een ongezond binnenklimaat.

Nog een aantal extra tips

Het gebruik van de open haard minimaliseren

Gebruik van de open haard veroorzaakt fijnstof. Fijnstof is slecht voor de gezondheid. Het is dus verstandig om de open haard zo min mogelijk te gebruiken. Wanneer de open haard wel gebruikt wordt is het verstandig om de woning door te tochten.

Steek geen kaarsen of wierook aan

Ook kaarsen en wierook veroorzaken fijnstof. Ondanks dat het erg gezellig is tijdens de wintermaanden zou je er goed aan doen om kaarsen of wierook uit huis te halen. Als je ze dan toch gebruikt is ventileren of doortochten altijd raadzaam.

Zet de afzuiging aan tijdens het koken

Van koken werd lang gedacht dat alleen stinkende baklucht vrij komt. Maar bij het koken komt echter ook fijnstof vrij. Dit is dezelfde stof welke vrijkomt bij het gebruik van de open haard, kaarsen en wierook. Met koken doe je er dus verstandig aan om de afzuiging aan te zetten.

Ventileer extra tijdens het douchen

Tijdens het douchen kan er veel vocht in de lucht terecht komen. Deze hoge luchtvochtigheid kan voor een te vochtige badkamer zorgen. Hierdoor kan schimmelvorming ontstaan. Zet de ventilatie daarom op de hoogste stand tijdens het douchen.

Maak gebruik van een CO2-meter in de woonkamer en een vochtmeter in de badkamer

En tot slot is het altijd aan te raden om gebruik te maken van een CO2-meter en vochtmeter. Met deze meters weet je hoe gezond of ongezond de lucht is én of doortochten of ventileren dus nodig is. De woning te vaak doortochten kan namelijk weer als nadeel hebben dat je onnodig energie verspild.

Behoefte aan meer informatie over ventileren in de winter?

Als ventilatiespecialist kunnen we jou adviseren over het juist ventileren van de woning. Zowel tijdens zomer- als wintermaanden. Een ventilatiesysteem kan daarbij de oplossing zijn. Meer weten over een ventilatiesysteem? Neem contact met ons op.

Ga voor isolatieglas

Naast dat het gebruik van isolatieglas in jouw woning kan zorgen voor een flinke kostenbesparingen, zorgt het ook voor een aangenaam binnenklimaat.

Relevante blogs

  • Help! Hoe bespaar ik op mijn energiekosten met behulp van een WTW-unit?

    Besparen op de energiekosten. Het lijkt misschien moeilijker dan dat het is. Met enkele aanpassingen in het huis kan [...]

  • Afzuiging badkamer

    De badkamer kan één van de vochtigste plekken in huis worden wanneer vochtige lucht onvoldoende afgevoerd wordt. Wanneer vochtige [...]

  • 5 tekenen dat uw ventilatiesysteem onderhoud nodig heeft!

    In ons dagelijks leven geven we vaak weinig aandacht aan de belangrijke maar vaak onopgemerkte systemen in onze huizen, [...]