• Binnen 5 dagen geholpen
  • Zelfopgeleide vakmannen
  • Kwaliteit voor de toekomst

Schimmel in ventilatiesysteem

Schimmel in ventilatiesysteem

Desmond Lieshout
31-05-2022
Algemeen, Mechanische Ventilatie

Wanneer schimmel zich ophoopt in de ventilatiekanalen van jouw ventilatiesysteem kan dit erop duiden dat de ventilatie niet goed werkt. Uiteindelijk zal deze schimmelvorming zorgen voor een nog slechter functionerend ventilatiesysteem en verslechtert ook het binnenklimaat in jouw woning. Tijd om in actie te komen dus.

Oorzaken voor schimmel in ventilatiesysteem

Het ventilatiesysteem functioneert onvoldoende

Meestal ontstaat schimmelvorming in de ventilatiekanalen wanneer de vuile lucht onvoldoende afgevoerd kan worden. Vochtige lucht blijft in de kanalen hangen en dit geeft schimmel de kans zich te vormen en op te hopen. Wanneer de vuile lucht onvoldoende afgevoerd kan worden duidt dit meestal op een niet goed functionerende ventilatiebox.

Wanneer de ventilatiebox onvoldoende functioneert kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan het ventilatiesysteem onvoldoende onderhouden zijn waardoor vuilophoping ontstaat. Het kost de ventilatiebox dan meer moeite om de vuile lucht af te voeren. Ook bij verouderde systemen zien we vaak problemen met schimmelvorming. Is jouw ventilatiebox ouder dan 15 jaar? Dan is de mechanische ventilatie vervangen een oplossing voor het probleem. Een nieuwe ventilatiebox heeft weer voldoende vermogen om de vuile lucht af te voeren. Laat wel eerst jouw ventilatiesysteem reinigen voordat deze weer in gebruik genomen wordt. Bij reiniging wordt alle schimmel verwijderd en creëer je weer een optimaal binnenklimaat in jouw woning.

Kan ik schimmel in mijn ventilatiesysteem zelf verwijderen?

Om schimmelvorming uit de ventilatiekanalen te verwijderen is een luchtkanaal reiniger nodig. Een stuk gereedschap wat eigenlijk alleen ventielatiespecialisten in bezit hebben. We raden dan ook aan dit uit te besteden aan de monteurs van Lieshout Service. Zij kunnen schimmelvorming en andere vuilresten uit de ventilatiekanalen verwijderen. Ook zorgen zij voor verder onderhoud zodat het ventilatiesysteem weer optimaal werkt.

Relevante blogs

Afzuiging badkamer

De badkamer kan één van de vochtigste plekken in huis worden wanneer vochtige lucht onvoldoende afgevoerd wordt. Wanneer vochtige lucht...

Lees meer

Wat kan ik doen als de mechanische ventilatie stinkt?

Stankoverlast veroorzaakt door de mechanische ventilatie is niet alleen erg vervelend, maar kan mogelijk ook nadelige gevolgen voor de gezondheid...

Lees meer

Wat is de waarde van ventileren in de winter?

Zodra kou in aantocht is sluiten we het liefst alle ramen, deuren en roosters. Niet alleen om het binnen lekker...

Lees meer